Hava kirliliği yüzde 150 artacak

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında kömürlü termik santrallerin Türkiye'nin tarım arazilerine olan etkiler

GÜNDEM 16.10.2016 21:31:00 0
Hava kirliliği yüzde 150 artacak

TÜRKİYE’DE 80’E YAKIN TERMİK SANTRAL YAPILMASI PLANLANIYOR

 

Son 13 yılda 2,4 milyon hektar tarım arazisinin kaybedildiğine vurgu yapan Şirin Çoğal, “Bu rakam Türkiye’deki tarım topraklarının yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyor. Son dönemde benimsenen kömür odaklı enerji politikaları nedeniyle Türkiye tarımının geleceği için tablo karanlık görünüyor. Tarımsal açıdan önemli bölgelerimiz olan Adana, Çanakkale ve Konya Havzası büyük kömür yatırımları ile karşı karşıya. Kömür ve linyitle çalışan termik santrallerin insan sağlığına, doğaya ve tarım arazilerine verdiği zararlar büyük. Tüm Türkiye’de 80’e yakın termik santral yapılması planlanıyor. Her biri 150-200 kilometre çaplı bir alanı etkileyecek. Bu santrallerin yaratacağı hava kirliliği 15 milyon hektar tarım alanını olumsuz etkileyecek. Türkiye’nin önemli tarım alanlarını barındıran Çanakkale’de işletmedeki 3 santrale ek 13 santral yapılması planlanıyor” dedi.

 

400 KİLOMETREKARELİK BİR ALANA ETKİ EDECEK

 

TEMA Vakfı’nın Çanakkale için bir modelleme çalışması yaptığını belirten Çoğal, elde edilen sonuçlara göre yeni santrallerin hayata geçmesiyle bölgedeki hava kirliliğinde yıllık ortalama düzeylerin yüzde 50 ila yüzde 150 oranlarında artacağını aktardı. Bu kirliliğin bin 400 kilometrekarelik bir alana etki edeceğini ifade eden Çoğal, bu tahminlere göre tarımsal gelirlerin 3 milyar TL’yi aştığı Çanakkale’de hava kirliliğinin önemli verim kayıplarına neden olacağını söyledi. Kömürlü termik santrallerin, ürettikleri elektrik miktarına göre en fazla sera gazı salan tesisler olduğunu kaydeden Çoğal, “Kömür odaklı enerji politikalarına devam eden Türkiye, iklim değişikliğinin etkilerinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri.  Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli raporları, Türkiye’de yıllık ortalama sıcaklığın 2,5 ila 4 derece arasında artacağını gösteriyor. Raporlara göre bu artış Ege’de ve Doğu Anadolu’da 4 derece, iç bölgelerde ise 5 dereceyi bulacak” dedi.

 

EN FAZLA TARIM SEKTÖRÜ ETKİLENECEK

 

Çoğal şöyle devam etti: “Türkiye daha sıcak, daha kurak ve yağışlar açısından daha belirsiz bir iklim yapısına sahip olacak. Önlem alınmaz ise doğal varlıklara doğrudan bağımlılığı nedeniyle iklim değişikliğinden en fazla tarım sektörü etkilenecek. Birleşmiş Milletler (BM), 17 başlıkta 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni belirledi. Bunlar içerisinde öncelikli olarak yoksulluk ve açlığın bitirilmesi yer alıyor. Hedeflerin neredeyse tamamı, sürdürülebilir üretim-tüketim desenleri, iklim değişikliği ve etkileri ile mücadele, dayanıklı kentler, herkes için su, sağlıklı yaşam gibi başlıklarla tarımın önemine vurgu yapıyor. Bu hedeflerin 15’incisi toprak bozulumunun engellenmesini kapsıyor. Açlığın bitirilmesi ve gıda güvencesi için tarımsal üretimin etkin ve sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesi ana koşul.”

 

Marmara Haber