Çerkezköy'ü bekleyen büyük tehlike

Namık Kemal Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre Çerkezköy'ün yerlatı su rezervleri hızla tükeniyor. Uzmanlar, ilçenin yakın tarihte su sorunu yaşamaması için yer üstü su re

GÜNDEM 13.10.2016 14:01:00 0
Çerkezköy

Uzmanlar, Çerkezköy’ün yakın zamanda içme suyu sıkıntısı yaşama tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

 

FABRİKALAR 2 İLÇEDEN 5 KAT FAZLA SU TÜKETİYOR

 

Potansiyeli olmasına rağmen yer üstü su rezervini kullanamayan Çerkezköy’de, yer altı su kaynakları da hızla tükeniyor. Yıllarca önce 50-100 metre derine inerek ulaşılabilinen yer altı su kaynaklarına, bugünlerde ancak 400 metrede ulaşabiliyor. Yapılan araştırmaya göre yer altı su kaynaklarının büyük çoğunluğunun Çerkezköy OSB içinde bulunan fabrikalar tarafından kullanıldığı tespit edildi. Sanayi kuruluşlarının, Çerkezköy ve Kapaklı’nın 1 yılda kullandığı yer altı sularının toplamının 5 katı fazlasını tükettikleri belirtildi.

 

BAKAN EROĞLU MÜJDEYİ 2013’TE VERMİŞTİ

 

Peki sorunun çözümü ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı ne gibi çalışmalar yapıyor? Hatırlanacağı üzere Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2013 yılında birçok müjde ile Çerkezköy’e geldi. Gerek ilçenin gelecekte su sıkıntısı çekmemesi, gerek şiddetli yağışlarda meydana gelen taşkın riskinin azaltılması, gerekse yer altı su rezervlerinin beslenmesi amacıyla Ambardere Mevkiinde Regülatör yapılacağı müjdesi verilmiş; projenin ihalesinin de 2013 yılı sonuna kadar yapılacağı kaydedilmişti. Fakat ihale planlandığı gibi 2013 yılı içinde yapılamadı. Araya 2014 yerel seçimleri girdi. Sonrasında ihalenin Temmuz 2015 tarihinde yapılacağı belirtildi.

 

İHALE YAPILDI MI YAPILMADI MI?

 

Çerkezköy halkı Temmuz 2016 tarihinin de geride kaldığına dikkat çekerek, “Regülatör ihalesi yapıldı mı? İhale yapıldıysa yapım çalışmalarına ne zaman başlanacak? Eğer yapılmadıysa ne zaman yapılması planlanıyor? Yapılması planlanan Regülatör, tek başına yeterli olacak mı? Regülatör yerine Ambardere mevkiinde ya da başka bir bölgede Çerkezköy’ü besleyecek bir baraj yapılması daha uygun olur mu?” sorularının yanıtlarını merak ediyor. 

 

YER ALTI SU REZERVİ İLÇEYE KAÇ YIL DAHA YETECEK?

 

Yer altı su kaynaklarının çıkartılmasının oldukça maliyetli bir iş olduğuna vurgu yapan uzmanlar, “İçme suyu için daha nereye kadar kazmaya devam edilecek? Mevcut durumda Çerkezköy’ün yer altı su rezervi ilçeye kaç yıl daha yetecek? Üstelik yapılan araştırmalara göre baraj suyu yer altı sularından daha sağlıklı. Bu proje ile vatandaşlar daha sağlıklı su tüketebilecek” dedi. Kısa bir süre önce Saray’da yapılan Ayvacık Barajı’nın faaliyete geçtiğini belirten uzmanlar, “Bu barajdan Çerkezköy OSB’deki kuruluşlar faydalanabiliyor iken; ilçe sakinleri neden faydalanamıyor?” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ