Ahilik haftası kutlandı

Ahilik Haftası kapsamında Özel Kapaklı Organize Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde program düzenlendi. Programda Ahiliğin yaşatılması için gereken öneme vurgu yapıldı.

GÜNDEM 12.10.2016 20:59:00 0
Ahilik haftası kutlandı

DEĞERLERİMİZ VARDI NE OLDU ONLARA?

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programa Ergene Kaymakamı ve aynı zamanda Kapaklı Kaymakam Vekili Fatih Kızıltoprak, Çerkezköy OSB Başkanı Eyüp Sözdinler, Yönetim Kurulu yedek üyesi Saim Buyruk, Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Okul Müdürü Caner Baysal, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

DEĞERLERİMİZ VARDI NOLDU ONLARA

 

Konferans salonunda düzenlenen programda konuşan Okul Müdürü Caner Baysal, Ahilik kavramının geçmişten gelenekler ile birlikte gelen destansı bir öğe olduğunu ve bu öğenin yaşatılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bize gelenek bıraktılar, kültür bıraktılar iyiki vardılar. Uzun zaman oldu gelenekler bizimle Asya’dan Avrupa’ya geldi. Hiçkimse kumaş dokunmuyor sanıyor halbu ki dokunuyor sessiz sedasız. Sessiz ve sedasız olması dokunulmadığı anlamına gelmez. Dergahtır eski adı ahiliğin. Yaşadığımız her sorunda ‘değerlerimiz vardı, noldu onlara?’ sorularını sordurandır ahilik” dedi.

 

SOSYAL SORUMLULUKTUR AHİLİK

 

Baysal konuşmasının devamında ise, “Ahilik ile ilgili, temel değerlerimiz ile sorunlarımız var. Ahilik sadece esnaflık degildir ve esnaflara bırakılacak kadar az değildir. İsmi Evran’dan gelir, ismi Ahi Evran-ı Veli’dir, bir yaşam biçimidir. Her birimizin ismi ve cismiyle yaşamaya devam edecektir. Orta Asya’dan gelmiş ve gelenekleri vardırç. Geçmişi vardır onun için destanlarıyla gelmiştrir. Hayatlar verip, hayatlar aldığımız en güzel topraklar olan ve ilelebet yurdumuz kalacak diye haykırdığımız Anadolumuzda biz yerleştiğimizde o kadar güzel bir yaşam sürüldüki değerler unutturulsun dediler, törelerimiz bozulsun istediler yapamadılar” ifadelerine yer verdi.

 

ÖĞRENDİK YAŞATMALIYIZ

 

Bizi var eden bu güzellikleri yok edemediler diyerek konuşmasını sürdüren Caner Baysal, “Toplumun tamamına var eden değerleri bundan sonraki değerleri de siz var edeceklsiniz. Sosyal sorumluluktur ahilik. İsmi modernize edilmiş, bizim okullarımız değer ve gelenekler okulumuzdur o yüzden bizim okullarımızda ahilik vardır. İnsana saygı esastır. Paylaşmayı bilir ve mala tamah eden bizden değildir. Bu yüzden de biz Derviş Yunusların Mevlanaların geleneklerini nasıl yaşatıyorsak ahiliği de öyle öğrendik yaşatmalıyız” açıklamasında bulundu.

 

AHİLİĞİ YAŞATMAMIZ LAZIM

 

Ergene Kaymakamı ve aynı zamanda Kapaklı Kaymakam Vekili Fatih Kızıltoprak ise yaptığı konuşmasında, “Okul Müdürümüzün konuşmasından sonra pekte ifade edebilecek bir şey yok ama şunu ifade etmeliyim ki; geleneği yaşatamazsak, geleceği inşaa edemeyiz. Modernizim getirdiği yozlaşma ile geleneği geri planda bıraktık. Neden geri planda kaldık? Gelenekelerimizi bir kenara bırakmamalıyız. Müdürümüz bir nevi Modernizmin eleştirisini de yaptı. Esasında ticareti neden birilerine bıraktık, aslında bunların hepsinde ahilik ile igili birşeyler var. Kendi işadamlarımızı oluşturamadık. Osmanlı’ya baktıgımızda kendi unsurlarımızdan degil, yabancı unsurlardan elde ettiğimizi görüyoruz. Acı tecrübeler ve devamında gelen post modernizm ile ekonomk kriz geldiği zaman krize karşı duyarlı olmalıyız, krizi atlatmamız için bir kurtuluş reçetimiz olmalı. Bu reçetelerden biri de ahilik esasında bulunuyor. Ahiliği yaşatmamız lazım” dedi. Konuşmaların ardından hazırlanan slayt gösterimi konuklara izlettirildi.

 

Haber / Celal KARAKURT