1,5 milyar insan yoksulluk kategorisinde

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi tarafından düzenlenen "Gıda Güvenliği Çevre Koruma ve Tarım Biliminin Gelişmesinde Uluslararası İş

GÜNDEM 7.10.2016 20:34:00 0
1,5 milyar insan yoksulluk kategorisinde

19 ÜLKEDEN 46 KATILIMCI KATILDI

 

Her yıl düzenlenen Azerbaycan Devlet Agrar Üniversitesi (ADAU) uluslararası konferanslarına bu yıl 19 ülkeden 46 katılımcı katıldı. Toplantıda Gence Şehri Valisi Elmar Valiyev, Azerbaycan Tarım Bakanı Yardımcısı S. Talibov, Azerbaycan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Caferov, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Rusya Devlet Tarım Üniversitesi KA Timir Yazev ve Songkla Üniversitesinden S.Chesoh konuyla ilgili açılış bildirileri sundu. Rektör Osman Şimşek'in  "Food security and food safety" konulu sunumu katılımcılar tarafından büyük ilgi ile takip edildi.

 

1,5 MİLYAR İNSAN YOKSULLUK KATEGORİSİNDE

 

Açılış bildirilerinin ardından tarım ve tarım makineleri, veterinerlik, zootekni, mühendislik, elektroteknoloji, iletişim teknolojileri, tarımsal ekomoni, tarım işletmeciliği ve yönetimi konulu 151 bildiri sunuldu. Konferansta modern dünyanın karşı karşıya kaldığı problemler, gıda güvenliği, çevre ve sosyal hayat konuları tartışılarak, ekonominin gelişimi konusunda uluslararası işbirliği oluşturulması gerektiği konuşuldu. Tarımsal üretimin geliştirilmesinin önemi, çevreyi tahrip etmemesi ve bu süreçte yoksulluğun önlenmesi konuları ele alındı. Ayrıca "Dünya Gıda Tarım Örgütü'ne göre (FAO), günümüzde 1,5 milyar insanın yoksulluk kategorisinde yaşamakta olduğu belirtildi. Açıklamada “Artan Dünya nüfusu dikkate alındığında tüm insanlara gerekli gıda kaynakları sağlamayı ve bu konuda çözümler bulmayı gerekmektedir" denildi. 

 

TARIM SEKTÖRÜ DAHA DA GELİŞTİRİLMELİ

 

Toplantıda dah sonra üretimde etkinliğin arttırılması, tarım bilimindeki gelişmeler, eğitim aktivitelerindeki yenilikler ve bu sahadaki gelişmeler uluslararası alanda işbirliği yapılmasının zorunlu kıldındığı aktarıldı. Uluslararası konferansta yeni bilimsel gelişmeleri, iletişim teknolojileri uluslararası işbirliğini daha yararlı hale getirildiği belirtilirken; tarım sektörünün daha fazla geliştirilmesi için Tarım Üniversitesi Birliği ile ilişkilendirilmiş akademik bir Tarım Merkezi oluşturulması gerektiği vurgulandı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ