Geleceğimizi yakıyoruz

Çiftçileri anız yakılmaması gerektiği konusunda uyaran TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, anız yakmanın bir çevre katliamı olduğunu söyledi.

GÜNDEM 2.10.2016 19:54:00 0
Geleceğimizi yakıyoruz

DOĞAL DENGE BOZULUYOR

 

Anız yakmanın yasak olduğunu ve idari para cezasının olduğunu belirten Şirin Çoğal, “Anız yakma işlemi çevreye, topraklara, ormanlara, su varlığına, biyolojik çeşitliliğe ve ekonomiye büyük zarar veriyor. Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok oluyor. Anız yakma ile toprağın 1-3 cm'lik üst katmanında ısının 50-75 santigrat dereceye yükselmesi mikroorganizmaların yüzde 70'ine zarar veriyor. Topraktaki biyolojik aktivite azalarak verim düşüyor. Mikroorganizma faaliyetleri ile humusa dönüşecek organik atıklar ortadan kalkıyor, toprak fakirleşiyor, su tutma kapasitesi ve verim gücü düşüyor. Sap ve anızların yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azotun kaybı da artıyor. Örneğin 300 kg sap yandığında 7 kg şeker gübresine eşdeğer 1.5 kg saf azot kaybı meydana geliyor. Yakılarak üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğruyor, doğal denge bozuluyor. Öte yandan anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep oluyor” dedi.

 

ANIZ YAKMAYIN

 

Anız yakılmasıyla ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Valilik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Jandarma teşkilatı ve köy muhtarlıkların sorumlu olduğunu kaydeden TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, “Muhtarlar ve kamu görevlileri anız yakma olayının olduğu tarlanın durumunu, duyum aldıktan sonra tutanakla tespit edip, idari ve adli mercilere bildirmelidir. Çocuklarımıza bırakacağımız geleceğin mirası olan tarım topraklarının önemli bir kısmı anız yangınlarıyla yok oluyor. Anız yakılmadığı takdirde toprak daha verimli olacaktır. Bir sonraki yıl daha fazla ürün alınacaktır. Bu nedenle Anız Yakmayın, Geleceğinizi Yakmayın” ifadelerini kullandı.

 

Marmara Haber