Soğuk algınlığına dikkat

Özel Optimed Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Op. Dr. Tugay Çevik yaklaşan kış ayları öncesinde vatandaşları soğuk algınlığına karşı uyardı. Soğuk algınlığının herkesin zaman

YAŞAM SAĞLIK 28.09.2016 20:50:00 0
Soğuk algınlığına dikkat

HER TÜRLÜ STRESTEN UZAK DURMAK GEREKİR

 

Bakteri enfeksiyonlarında etkili olan antibiyotiklerin soğuk algınlığı ile ortaya çıkan virüslere etki etmediğini kaydeden Op. Dr. Tugay Çevik, “Böylece burnumuzu çeker dururuz, soğuk algınlığı için birkaç hap alırız ve belirtilerin geçmesini bekleriz. Ancak soğuk algınlığını biraz daha konforlu geçirebilmek, çevremize ve yakınlarımıza bulaştırmamak için yapılabilecek pek çok şey vardır. Bu sayede hastalığın üstesinden daha da çabuk gelinebilir. Stres bağışıklık sistemini zayıflatarak kolay nezle-grip olmamıza neden olabilir. Her türlü stresten uzak durmak gerekir. Olumlu düşünmek çok önemlidir. Vücudumuzun dirençli ve dayanıklı olduğunu düşünmek iyileşmeyi kolaylaştırır. İstirahat ve uyku, belki de nezle ve gribin en eski tedavi önerisidir. Kendinizi sıcak tutun. Hafif, yorulmadan yürüyüş yapın. Böylece kan dolaşımı artar ve infeksiyon bölgesine akyuvarlar daha çabuk gelir. Açık havada yapılan kısa yürüyüşler havasız bir odada yorganın altında yatmaktan daha iyidir” dedi.

 

BOL BOL SIVI ALIN

 

Çevk, “Beslenmenize dikkat edin. Vücudun metabolizması, hazmı zor gıdalarla yorulmamalıdır. Az yağlı gıdalar, et ve süt ürünleri, taze meyve ve sebzeler yenmelidir. Tavuk çorbası burundaki salgının kıvamını azaltarak, tıkanıklığı gidermektedir. Ayrıca özellikle sıcak tavuk çorbası salgı üretimini artırır, hapşırma ve sümkürme yoluyla mikropların vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Bol bol sıvı alın. Su buharıyla odanın havasını nemlendirmek çok iyi bir yöntemdir. Sigara içmeyin, içilen ortamdan uzak durun. Yeterli miktarda C vitamini alın. Yüksek doz C vitamini doktor gözetiminde, kısa süreyle kullanılabilir. Fakat sıvı alımını da artırmak açısından portakal, mandalina, kivi ve greyfurt gibi C vitamininden zengin meyvelerin suları içilebilir. Tuzlu su ile burnunuzu temizleyin. Burun içindeki ödemin azalmasına ve burun tıkanıklığında azalmaya yardımcı olur. Ellerinizi yıkayın. Bu, mikropların uzaklaştırılmasında oldukça önemlidir. Sabun ve akan sıcak su ile nezle virüsleri el ve parmak cildinden temizlenir. Fincan veya bardakları paylaşmayın” diye konuştu.

 

MİKROPLAR DURAĞAN HAVADA ASILI KALIRLAR

 

Soğuk algınlığı döneminde göz, burun ve ağza dokunulmaması gerektiğini kaydeden Op. Dr. Tugay Çevik, “ Nezle olan biriyle temas ettiyseniz, asla gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza elinizi sürmeyiniz. Böylece mikroplar bu bölgelerden size bulaşamaz. Mutfak veya diğer yerlerde, özellikle nezle olunduğunda pamuklu havlu yerine kağıt havlu tercih edilmelidir. Oyuncakları temiz tutun. Mikropları barındırabilirler. Oyuncaklar düzenli olarak sıcak, sabunlu suyla yıkanmalıdır. Bulunduğunuz ortamı havalandırın. Mikroplar durağan havada asılı kalırlar. Kaloriferin üzerine ıslak bez konulması yeterli olur. Mikroplar üç saate kadar, kapı kollarında, trabzanlarda, ışık düğmelerinde, telefon, uzaktan kumanda gibi sıkça dokunulan yüzeylerde yaşayabilirler. Bunların arasıra dezenfektanlarla silinmesi faydalıdır” ifadelerini kullandı.

 

ANTİBİYOTİKLER İSE VİRÜSLERE ETKİ ETMEZLER

 

Tuay Çevik, “Bu uygulamalar dışında belirtiler ağırlaşmaya devam ediyorsa veya geçmiyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Ciddi hastalık belirtileri olmayan basit nezlede, belirtileri azaltmak amacıyla semptomatik tedavi uygulanır. Nezle tedavisinde kullanılanlara ek olarak nadiren ve zorunlu kalındığında gereksinim duyulan virüslere karşı ilaçlar, belirtilerin süresini ve ciddiyetini azaltmak için kullanılabilir. Bu ilaçlar, genellikle yaşlılar ve gribe bağlı komplikasyon riski yüksek olan genel durumu bozuk hastalar için kullanılır. Antibiyotikler ise virüslere etki etmezler.”       

 

Haber / Ahmet KILAVUZ