Tek dertleri rant

Çorlu'da yapılması planlanan kum ocağını TBMM'de gündeme getiren CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, "Mahalle sakinlerinin nasıl geçineceği, hayvanlarını nerede otlatacağÄ

GÜNDEM 27.09.2016 22:02:00 0
Tek dertleri rant

KİMSENİN HABERİ YOK

 

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Özel bir şirketin Çorlu’ya bağlı Seymen Mahallesi’nin merasında kuvarsit kum ocağı açmak istediğini kaydeden Yüceer, “Bakanlıktan bunun için 6 Eylül tarihinden geçerli olmak üzere arama izni aldılar. Kum ocağının ruhsat alanı 732 hektar. Söz konusu şirket, merayı talan etmek için 15 hektarlık alanda sondaj çalışmaları yapacak. Bu girişimden ne muhtarın, ne mahalle sakinlerinin ne de ilgili kurumların haberi yok” dedi.

 

KİMSENİN UMRUNDA DEĞİL

 

Candan Yüceer, “Kum ocağı çevredeki yeşil dokuyu tahrip edecek. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaş, hayvanlarını otlattıkları meraya kum ocağı yapılmasını istemiyor. 506 dönümlük merada 3 bin küçükbaş bin 500 de büyükbaş hayvan otluyor. Ancak meraları yağmalanmak isteniyor. Mahalle sakinlerinin nasıl geçineceği, hayvanlarını nerede otlatacağı, nasıl tarım yapacağı, kum ocağının insan sağlığına etkilerinin ne olacağı, doğanın katli kimsenin umrunda değil. Tek dertleri rant” ifadelerini kullandı.

 

BAKAN ALBAYRAK’A SORU YAĞMURU

 

Yüceer açıklamasının sonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: “Kum ocağı bölgeye hangi amaçla açılmak istenmektedir? Bakanlığınız, kuvarsit kum ocağının açılacağı noktada herhangi bir fizibilite çalışması yapılmış mıdır? Kum ocağının tarıma ve hayvancılığa, insan sağlığına vereceği zarar araştırılmış mıdır? Kuvarsit kum ocağının yeraltı sularına vereceği zarar hakkında herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Kuvarsit kum ocağı için Çorlu Seymen Mahallesi sakinlerinin itirazları dikkate alınacak mıdır? İlçe ilçe belirtilmek üzere Tekirdağ sınırları içerisinde kaç adet kum ocağı faaliyet göstermektedir? Son 14 yılda kaç adet kum ocağı açılması için ÇED raporu verilmiştir?”

 

Haber / Ahmet KILAVUZ