Toplum engelliyi tanımıyor

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi, Müjgan Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi'ni ziyaret ederek, engelli vatandaşlara gösterilen özel ilgi ve alaka için teşekkür etti.

GÜNDEM 26.09.2016 20:28:00 0
Toplum engelliyi tanımıyor

DERNEĞİN İŞLEYİŞİNDEN BAHSETTİ

 

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Hayrettin Çetin ve yönetim kurulu üyeleri Müjgan Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi’ni ziyaret etti. Engelli bireylerin eğitim ve öğretimine sunulan katkı ve yapılan eğitim için teşekkür eden Başkan Hayrettin Çetin engellilerin karşılaştıkları ve dernekte yapılan işler hakkında bilgi verdi. Çerkezköy’deki dernek binalarının Türkiye’de parmakla gösterilebilecek bir bina olduğunu kaydeden Başkan Çetin, “6 katlı bir binada faaliyet göstermek kolay değil. Derneğimizde 17 engelli vatandaşımız kalmakta. Kalan arkadaşlarımız aylık 100 lira gibi kendi aralarında bir bütçe oluşturdular. Isınma, enerji, temizlik, yeme içme gibi durumları bizler karşılıyoruz” dedi.

 

İŞVERENLERİN ARADIĞI KRİTERLERE SİTEM ETTİ

 

Derneğe 19 tane kurban bağışı geldiğini kaydeden Başkan Çetin, engelli vatandaşlar arasında eşit olarak paylaştırıldığını, ihtiyacı olan bireylere ikramda bulunulduğunu belirtti. Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi’nden işçi talebinde çeşitli fabrika ve işyerlerine engelli personel gönderebildiklerini de belirten Başkan Hayrettin Çetin, bazı fabrikaların engelli vatandaşlarda her hangi bir engeli bulunmayan vatandaşlarda aradığı kriterleri aramasından dert yakındı. Toplumun engelliyi tanımadığını belirten başkan Çetin, “Toplum engelliyi tanımıyor. Bu sefer işveren engellinin ne olduğunu bilmediği için talep ettiği kriterler engelsiz vatandaşlarda aranan kriterlere dönüşüyor. Küçük yaştan başlayarak engelliyi tanımak öğrenmek ve öğretmek gerekiyor.

 

EĞİTİMCİLERİN İNSİYATİF ALMASI GEREKİYOR

 

Başkan Hayrettin Çetin’in toplumun engelliyi tanımadığı yönündeki sözlerinin üzerine daha önce görev yaptığı okulda başına gelen durumlar hakkında örnekler veren Müdür Yardımcısı Oğuz Uyanık, “Kahraman Maraş’ta görev yaptığım esnada eğitimcilerimizin yapmış olduğu birçok hataya da şahit oldum. Eğitimcilerimizin biraz insiyatif alarak hoşgörü ve sabır ile engelli öğrencilere yaklaşması gerekiyor. Engelli öğrencinin derse katılımını sağlamalı ve sosyalleşmesi için ders içi ve ders dışı aktiviteleri yerine getirmeli” dedi.

 

ÇİÇEK TAKDİM ETTİLER

 

Okullarda engelli bireyleri tanıtan onların da toplumun bir parçası olduğunu belirten bir dizi çalışmanın yapılması ve devamının gelmesi yönünde telkinlerde bulunan Başkan Çetin, “Sınıfta engelli var diye evladını o sınıftan alan çocuğunu okula göndermeyen öğretmenler var. Okullarda sunumlar gerçekleştirerek birçok öğrencinin engelli bireylere olan bakış açısının değişmesini sağladık. Hatta bir sunum sonrası sınıflarında daha önce ezdikleri engelli arkadaşlarını ilk teneffüste kantine götürmüşler, ona ikramda bulunmuşlar ve arkadaş ortamlarına kabullenmişler. İşte böyle konferans ve sunumların faydası gözler önünde” dedi. Konuşmaların ardından Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Müdür Yardımcısı Oğuz Uyanık’a engellilere sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür ederek, çiçek takdim etti.

 

Haber / Celal KARAKURT