Tarım alanları başka amaçlar için kullanılamayacak

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, büyük ovaların belirlenmesi ile ilgili bir açıklama yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "büyük ovaların belirlenmesiâ?

GÜNDEM 22.09.2016 22:56:00 0
Tarım alanları başka amaçlar için kullanılamayacak

GELECEK KUŞAKLARIN GIDA HAKKI GÜVENCE ALTINDA

 

Büyük ovalar ile ilgili atılan somut adımları çok önemli ve umut verici bulduklarını belirten Şirin Çoğal, “TEMA Vakfı olarak sürece katkılarımızı sunmak üzere 2005’ten bu yana gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14. Maddesi’ne göre, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovaların, büyük ova koruma alanı olarak belirlenmesi, gerek gıda güvenliğinin sağlanması, gerekse de gelecek kuşakların gıda hakkının güvence altına alınması açısından büyük önem taşıyor. Böylelikle bu alanlarda toprak bozulumu önlenirken, tarım alanlarının tarım dışı amaçlara tahsis edilmesi de engellenmiş olacak” dedi.

 

13 YILDA 4,5 İSTANBUL BÜYÜKLÜĞÜNDE TARIM ARAZİSİ KAYBETTİK

 

Tarım arazilerimizin korunmasının başta gıda güvenliği olmak üzere toprakların gelecek nesillere bozulmadan bırakılması adına son derece önemli olduğunu kaydeden Çoğal, “Türkiye 2001’den itibaren tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 9’unu kaybetti. 2001 yılında 26,4 milyon hektar olan tarım arazilerimiz, 2014 yılında 24 milyon hektara geriledi. 13 yılda 4,5 İstanbul büyüklüğünde tarım arazisi kaybettik. İşte bu nedenle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın büyük ovaların belirlenmesine ilişkin adımını son derece önemli buluyoruz” dedi.

 

Marmara Haber