Uygulama başlamadan tedirginlik yarattı

Zorunlu çip uygulaması hakkında açıklamalarda bulunan Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat, esnafın talep edilecek olan ücretin belirsizliği yüzünden tedirgin olduğunu i

GÜNDEM 21.09.2016 23:22:00 0
Uygulama başlamadan tedirginlik yarattı

YASAL OLMAYAN TAKİPLER OLABİLİR Mİ?

 

Hükümetin gerek terörle mücadele, gerekse kaçak akaryakıt konusunda daha etkin olabilmesi adına çip uygulamasına geçmeye hazırlandığını belirten Yılmaz Arat, “Araçlara HGS etiketine benzer birer etiket takılacak. Uygulama zorunlu olacak. Araçlarımız bu etiketi okutarak yakıt alabilecek. Etiketi bulunmayan araçlar yakıt alamayacak. Uygulama kontrol açısından güzel. Fakat esnafın korkuları var. Olası istenilmeyen bir durumda vatan hainleri tarafından, yasal olmayan bir takip söz konusu olabilir mi? Esnafımız bundan endişeli” dedi.

 

AKARYAKIT BAYİLERİNE ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR YÜKLENECEK

 

Çip uygulaması ile ilgili kayıtların Devlet kontrolünde olacağını sözlerine ekleyen Arat, “Sisteme dışarıdan bilgi girişine izin verilmeyecek. Tüm istasyonların hangi araca ne kadar yakıt dolumu yaptığı merkezden denetlenebilecek. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele adına da stratejik bir önem taşıyacak olan sistem, özellikle akaryakıt bayilerine önemli sorumluluklar yükleyecek. Bu uygulama kapsamında Devletin nasıl bir ücret talep edeceğini; uygulamanın faturalara nasıl yansıyacağını merak ediyoruz. İki yıl önce Takograflarımız değişmiş ve bu işlem için devlet 2-3 firmaya yetki verdiği için fiyatlar normalinin üzerinde seyretmişti. Halbuki birkaç firma daha olsaydı rekabet oluşacak, fiyatlar düşecekti. Fakat olmadı. Esnafımız yine benzer bir durum ile karşılaşmaktan korkuyor” diye konuştu.

 

PROJENİN DETAYLARI, ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE NETLEŞECEK

 

Çip uygulamasının aranması olan ya da şüpheli görünen araçların yakalanması kapsamında büyük kolaylık sağlayacağına vurgu yapan Yılmaz Arat, “Bu araçlar herhangi bir istasyondan yakıt almak istediğinde bu anında görülebilecek. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele adına da stratejik bir önem taşıyacak olan sistem, özellikle akaryakıt bayilerine önemli külfetler yükleyecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi birçok birimin birlikte çalıştığı projenin detayları, önümüzdeki günlerde netleşecek” dedi.

 

Haber / Celal KARAKURT