Ev kazası mı, iş kazası mı?

Kadınların iş hayatında daha çok rol almasıyla birlikte, günlük ev ve temizlik işleri için dışarıdan hizmet alma oranı her geçen gün daha da artıyor. Büyükşehirlerde bu oranın yüzde 30â€

GÜNDEM 18.09.2016 20:24:00 0
Ev kazası mı, iş kazası mı?

ÇALIŞMA ORTAMI GÜVENLİ HALE GETİRİLMELİ

 

Çerkezköy’de faailyet gösteren Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, evde çalışan kişilerin yaşayacakları kazalardan, ev sahibinin kusuru oranında ceza alacağını kaydetti. Evde yapılan işlerin az tehlikeli meslek sınıfında yer aldığını belirten Çolak, “Örneğin çalışanın, evde bulunan elektrik kaçağından dolayı yaralanması ya da hayatını kaybetmesi halinde bu durumdan ev sahibi de sorumlu olur. Ev sahibi, suçlu bulunduğu durumlarda 5237 Sayılı Yeni Türk Ceza Kanunu’na göre kusuru oranında ceza alır. Çalışanların ev içerisinde yaşayacağı kazalarda sorumluluk kazanın şekline göre değişebilir. Ev sahibi çalışanının çalışma ortamı güvenli hale getirmeli. Yaşanabilecek kazalarda çalışanın güvenlik talimatlarına uyması kadar, ev sahibinin de alması gerekenler önem arz ediyor” dedi.

 

GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI

 

Ev sahiplerinin alması gereken önlemlere de değinen Dr. Ali Çolak, kullanılacak olan temizlik malzemeleri için uygun eldiven, maske gibi kişisel koruyucu temin edilmesi gerektiğini söyledi. Ev sahiplerinin elektrik prizlerini kontrol ettirmesini ve kırık prizlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirten Çolak, “Kullanılacak elektrikli aletlerin kablolarının yırtık olmaması ve elektrik sigorta kutusunda kaçak akım rölesi olması gerekiyor. Pencereleri silmek gibi yüksekte yapılacak olan çalışmalar için de gerekli korunma tedbirleri alınmalıdır. Temizlik yaparken kullanılan kimyasalların birbirine karıştırılmaması; kimyasalları kullanırken eldiven, maske gibi kişisel koruyucuların kullanması gerekiyor. Yerleri sildikten sonra kuruyana kadar ıslak zemin üzerinde yürünmemesi gerekiyor” dedi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ