Her yıl 2 binden fazla kişi ölüyor

Türkiye'de organ bağışı konusunda yapılan çalışmalar sonucu bir miktar artış gözlenmesine rağmen yılda 2 binin üzerinde hastanın organ nakli beklerken hayatını kaybettiği belirtildi.

GÜNDEM 22.08.2016 20:07:00 0
Her yıl 2 binden fazla kişi ölüyor

YAKINLARI İZİN VERMİYOR

 

Organ bağışının yetersiz olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yakınları tarafından organ nakline izin verilmemesi sonucu birçok hasta organ nakli yapılamadan yaşamlarını yitiriyor. Ülkemizde en fazla organ nakli bekleyenler böbrek hastalerıdır. Böbrek nakli için bekleyen hasta sayısının 22 bin 146 kişi olduğu saptandı. Kornea nakli için 2 bin 934, karaciğer nakli için ise 2 bin 223 kişinin organ beklediği tespit edildi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, organ bağışında bulunan insan sayısının ise şu an için 206 bin 599 olduğu belirlendi” dedi.

 

28 BİNDEN FAZLA KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR

 

Türkiye’de 28 binden fazla insanın beklediği organ nakli hakkında yazılı basında yılbaşından bu yana 4 bin 377 haber çıktığını kaydeden yetkililer, “Yazılı basına böbrek nakli ile ilgili 2 bin 235 haber yansıdı. Kornea nakli ile alakalı bin 251 haber yayınlanırken, karaciğer nakli hakkında da yazılı basında in 48 haberin yer aldığı tespit edildi. Organ nakli bekleyen hastaların hayatta kalabilmeleri için çok büyük önem arz eden organ bağışı ile ilgili ise yılbaşından bu yana yazılı mecralarda 2 bin 937 haber çıktı” ifadelerini kullandı. Yetkililer, daha fazla hayatın kurtarılabilmesi için insanların organ bağışı konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğine vurgu yaptı.

 

Marmara Haber