Salyangoz istilası yok

Marmara Haber Gazetesi'nin "Salyangoz İstilası" başlıklı haberi ile gündeme getirdiği Atatürk Caddesi üzerinde bulunan ağaçların gövdelerinin salyangozlarla kaplanması ve ağaçların zara

GÜNDEM 18.08.2016 20:18:00 0
Salyangoz istilası yok

SALYANGOZLAR AĞACIN HAYATİYETİNE SEBEP OLMAZ

 

Ağaçların gövdelerine kümelenen salyangozların ağaçlara zarar vermediği belirtilen açıklamada, “Salyangozlar yapraklara ulaşamadan tekrar toprağa dökülmektedir. Bu salyangozlar ağacın hayatiyetine ve kurumasına sebep olmaz. Mevsim itibari ile alt çimde sulama yapıldığından üremiş ve ağaç gövdelerine doğru hareketlenmiş olup, gün içinde görevlilerimiz tarafından toplanarak imha edilmektedir. Bahse konu haberde ayrıca Park Bahçeler Müdürlüğü denetimindeki alanın bakım koruma çalışmalarının yetersiz olduğu ve kurumaya yol açtığı belirtilmektedir. Oysa orta refüj ve tüm yeşil alanlarımızda bakım, sulama ve çiçeklendirme çalışmaları özenle yapılmaktadır. Bugün itibari ile ağaçlarda herhangi bir kuruma ve salyangoz istilası yoktur” denildi.

 

AĞAÇLARIN KÖKLERİ DİPTE BETON VEYA ASFALTA DAYANDI

 

Salyangozların gövdeden 3 metre yukarı dahi çıkamadığı kaydedilen açıklamada, “Dolayısıyla yaprak yiyemezler. Güçsüz kaldıkları için de tekrar toprağa düşerek ölmektedirler. Bu bir biyolojik olay olup, geçicidir. Ağaçların yaprakları mevsim sıcaklıkları gereği kavrulup düşmektedir. Sanayi Bölgesi olan Çerkezköy’de fabrika bacalarının çıkardığı zehirli gazlar bulutlarda yağmurla dönüşerek ‘Asit yağmurları’ şeklinde yağışla toprağa, topraktan da ağaçlara geçmektedir. Ağaçlar bu şekilde bir tepki vererek rahatsız olmaktadır. Ayrıca orta refüjde ağaçların kökleri dipte beton veya asfalta dayandığından zayıf ve bakımsız görülmektedir. Ağaçların kendini geliştirecek daha geniş bir alan ve çukura ihtiyacı vardır. Bu mevsimsel geçişler bundan dolayıdır” ifadelerine yer verildi.

 

SALYANGOZLAR ELLE TOPLANDI

 

Çaıklamada şu ifadelere yer verildi: “Toprağa zehirli herbisid, tablet veya salyangoz ilacı atılmasının diğer canlı organizmaların da imhasına yol açıp, toprağın dengesini bozacağından mekanik olarak bu salyangozlar elle toplanarak mücadele edilerek sonuca ulaşılmıştır. Ayrıca sulama bakım ve dikim işleri devam etmekte olup, kuruyan hiçbir çınar ağacı olmadığı ekteki resimlerde sunulmuştur. Yeşil alan ve ağaçlar konusunda gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.”

 

Marmara Haber