Salyangoz istilası

Çerkezköy'de, Atatürk Caddesi üzerindeki çınar ağaçları salyangozların istilasına uğradı. İlçenin kalbi olan caddenin orta refüjündeki 218 ağaçtan 37'sinin gövdesini yüzlerce salyangoz

GÜNDEM 14.08.2016 19:20:00 0
Salyangoz istilası

Mevsim normallerinin dışında gelişen hava şartları ve Ağustos ayında esen sert rüzgarların hakim olduğu son günlerde Çerkezköy’de bulunan ağaç dipleri sulanmasına rağmen kurumaya başladı. Özellikle Atatürk Caddesi üzerindeki çınar ağaçlarının birçoğu yaprak bile açmadı. Sonbahar görüntüsü veren bu ağaçların gövdesini ise yüzlerce salyangoz istila etti.

 

Yağmurlu ve nemli havalarda ortaya çıkan salyangozlar, çınar ağaçlarının kök ve gövde kısımlarına koloni halinde yuvalanarak, çınar ağaçlarının yapraklarını yemesi sonucu fotosentez yapamayan ağaçların kabukları ciddi derecede zarar gördü ve birçok ağaçta kuruma meydana geldi.

 

37 AĞAÇ KURUDU

 

Çerkezköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün denetiminde olan orta refüjdeki alanın çiçeklendirme ve bakım ve koruma çalışmalarının yetersizliği sonucu, salyangoz istilasına maruz kalan 37 ağaç zarar görürken, 43 ağaç da kurumaya yüz tuttu. Atatürk Caddesi boyunca orta refüjde bulunan 218 ağacın 80’inde de ciddi zararlar meydana gelirken, 5 ağaçta da ileri seviyede sararma göze çarptı.

 

SEBEP SADECE SALYANGOZ MU ?

 

Yetkililerden edinilen bilgilere göre, ağaçların kurumasında birçok etken söz konusu. Ağaç köklerinin beton zemine takılarak büyüyememesi ya da yakınlarda yapılan inşaat çalışması sonrası ağaç köklerinin zarar görmesi ile birlikte çürümenin meydana gelmesi de önemli bir etken olarak görülüyor. Son zamanlarda ekin alanlarında sıklıkla görülen tırtıl istilasının ardından cadde üzerinde yuvalanan yüzlerce salyangozun varlığı önceden tahmin edilmiş ve Çerkezköy Ziraat Odası tarafından gerekli makamlara uyarılar yapılmıştı.Yetkililer, ağaçlara zirai ilaçlamanın gerekli olduğunu belirttiler. Öte yandan, Atatürk Caddesi'nin orta refüjünde popülasyonunu devam ettiren salyangozların, o alanda gidecek herhangi bir bahçe ya da yeşil alan bulunmadığı için ağaçları istila ettiği belirtildi.

 

SANAYİ DE ETKEN
 

Ağaçların kurumasına yol açan bir diğer etkenin ise sanayi olduğu öğrenildi. Çerkezköy’ün sanayi kenti olması sebebiyle sanayi dumanı ve çevre kirliliği sonucu ağaçların kurumuş olabileceği de belirtildi.

 

DERHAL MÜDAHALE EDİLMESİ GEREKİYOR

 

Zirai ilaçlama çalışmalarının da yetersiz olduğu anlaşılan orta refüjde, çoğu ağaca zarar veren salyangozlardan ağaçların arındırılması gerekirken, kuruyan ağaçların akıbetinin ne olacağı ve Çerkezköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün nasıl bir çalışyma yapacağı merak konusu oldu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ / Celal KARAKURT