Borçlar siliniyor

Yüzbinlerce kişinin merakla beklediği "Borçların Yeniden Yapılandırması" konusunda açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, "6,3 milyon kişinin borcunu yapılandırılabilecek. Vergi da

GÜNDEM 5.08.2016 13:21:00 0
Borçlar siliniyor

Borçlar siliniyor

 

Yüzbinlerce kişinin merakla beklediği “Borçların Yeniden Yapılandırması” konusunda açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “6,3 milyon kişinin borcunu yapılandırılabilecek. Vergi dairelerine 50 liranın altında borcu olanların borçları ise tamamen silinecek. Bu kapsamda yaklaşık 29 milyon dosya var. Bütün bu dosyaları da işlemden kaldırıyoruz” dedi.

 

BELİRSİZLİKLERİ ORTADAN KALDIRIYORUZ

 

Vatandaşların gerek vergi dairelerine gerek Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan borçlarını yeniden yapılandırmak suretiyle önemli kolaylıklar getirdiklerini söyleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırmayla vatandaşlara, kamuya olan borçlarını daha az tutarda ve kolay bir şekilde ödeme imkanı getirildiğini söyledi. Vergi daireleriyle olan davaları sonlandıracak imkanlar da getirildiğini söyleyen Ağbal, "Geçmiş yıl beyanlarını artırmak suretiyle geriye dönük olarak vatandaşımızın belirsizliklerini ortadan kaldırıyoruz. Yani vatandaş matrah artırımı yapacak ve böylelikle geçmişe dönük herhangi bir belirsizlik kalmayacak. Daha önce beyan ettiği, unuttuğu vergileriyle ilgili olarak da kanun çerçevesinde pişmanlık hükümlerinden yararlanması imkanı getiriyoruz, işletme kayıtlarını düzeltecek şekilde de mükelleflerimize imkan sağlıyoruz" diye konuştu.

 

TÜRKİYE’YE ÖNEMLİ MİKTARDA KAYNAK GETİRECEK

 

Vatandaşların yurt dışındaki varlıklarını Türkiye'ye getirmelerinin önünü de açtıklarını kaydeden Ağbaş, “Yurt içinde sahip oldukları varlıkları da işletmelerine kaydetmelerine olanak sağladık. Bu Varlık Barışı düzenlemesi önümüzdeki dönemde Türkiye'ye önemli miktarda kaynak getirilmesini sağlayacak bir düzenlemedir" dedi. Kanun kapsamında Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, SGK, il özel idareleri ve belediyeler başta olmak üzere kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının alacaklarını yapılandırdıklarını dile getiren Ağbal, vatandaşların Gıda, Tarım ve Hayvancılığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğüne olan borçlarını da yapılandırdıklarını kaydetti. Ağbal, ayrıca TOBB, TESK, TÜRMOB, Türkiye Barolar Birliğinin aidatlarını da kanun çerçevesinde yapılandırmalarına imkan sağladıklarını söyledi.

 

VERGİ CEZALARINI TAMAMEN KALDIRIYORUZ

 

Bakan Ağbal, “Vatandaşlarımızın vergi dairelerine çok farklı vergi borçları var. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, ÖTV borcu var. Belki en fazla vatandaşlarımızın Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu var. Dolayısıyla hangi vergi türü olursa olsun, bu yeniden yapılandırma kanunu kapsamında taksitle ve daha az tutarda ödeme imkanı getirildi. Bu kanun kapsamından eğer vatandaşlarımız yararlanırsa, yine bu vergi dairesine geçmişten gelen bir vergi cezası borcu varsa, yani bir vergi aslına bağlı olan vergi cezalarını tamamen kaldırıyoruz. Gecikme faizi ve gecikme zamlarının da tahsilinden vazgeçiyoruz. Bu da son derece önemli. Bunun yerine Yurt İçi ÜFE oranı üzerinden çok daha düşük oranlarda ilave bir tutar alacağız” ifadelerini kullandı.

 

KANUNDAN 6,3 MİLYON KİŞİ FAYDALANACAK

 

Vergi dairelerine borcu olan yaklaşık 6,3 milyon kişinin kanun hükmünden yararlanacağını söyleyen Ağbal, “Bunların 3,9 milyonun borcu MTV'den geliyor. Bu borçların büyük çoğunluğu zaten bin liranın altındaki MTV borçları. Dolayısıyla bu kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle geçmişten gelen MTV borçlarını ödesinler. Büyük bir kolaylık çünkü, varsa cezasını almayacağız, hem de faizlerde büyük oranda indirime gidiyoruz. Trafik para cezası borcu bulunan 4,2 milyon vatandaş var. Karayolları Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları için de kanun kapsamında ödeme imkanı oluştu. Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları da taksitle ve çok daha düşük tutarda ödenebilecek” dedi.

 

1,2 MİLYAR LİRALIK KAMU ALACAĞINDAN VAZGEÇTİK

 

Yurt-Kur üzerinden öğrenim kredisi alıp bu öğrenim kredisini ödeyemeyen, vergi dairelerinin takip ettiği 580 bin öğrenci olduğunu kaydeden Ağbal, “Bu 580 bin öğrencimizin yaklaşık 1,4 milyar lira öğrenim kredisi borcu bulunuyor. Dolayısıyla bu öğrencilerimize de seslenmek istiyorum. Bu borçları çok daha düşük tutarlarda ödeme imkanı geliyor. Vatandaşların belediyelere borçlarını da yeniden yapılandırıyoruz. Bu kapsamda emlak, çevre temizlik, su, atık su, katı atık borçları yapılandırılacak” dedi. Ağbal şöyle devam etti: "Yine bu kanunda yaptığımız önemli düzenlemelerden biri de borç var ama çok düşük, 50 liranın altında. Her ne şekilde olursa olsun, vergi dairelerine bir borcunuz varsa ve bu borcun tutarı 50 liranın altındaysa, Maliye olarak bu borçları siliyoruz. Dolayısıyla vatandaş bu borçları ödemekten kurtulacak. Bu kapsamda yaklaşık 29 milyon dosya var. Bütün bu dosyaları da işlemden kaldırıyoruz." Ağbal, düzenlemenin 2011 ve önceki dönemleri kapsadığının altını çizerek, bu kapsamda 1,2 milyar liralık kamu alacağından vazgeçtiklerini söyledi.

 

Marmara Haber