5 dakika sonra geri dönün emri verdim

FETÖ darbe girişimine destek verdiği gerekçesiyle tutuklanıp meslekten ihraç edilen Edirne'deki 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Genelkurmay'dan gelen direktif doğrultusun

GÜNDEM 1.08.2016 20:49:00 0
5 dakika sonra geri dönün emri verdim

15 Temmuz darbe girişiminde tankların kışladan çıkarma emrini veren ve meslekten ihraç edilen eski 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, savcılığa verdiği ifadesinde FETÖ/PDY terör örgütle hiçbir bağlantısının olmadığını söyledi. Darbe girişimine destek vermediğini ifade eden Arı, tankların kışladan çıkmaları yönündeki emri Genelkurmay’dan gelen emirle verdiğini, fakat olayın darbe girişimi olduğunu öğrenince tankları kışlaya geri çektiği söyledi.

 

54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı'nın ifadesine ulaşıldı.
Savcılıktaki ifadesinde Arı, "Emir bana Genelkurmay Başkanlığı’ndan 'Sıkıyönetim Direktifi’ olarak geldi. Bu direktifi aldıktan sonra hemen Kolordu Komutanımı aradım. 5 dakika sonra talimatı geri alıp kışladan tankları durdurdum. Tanklar kesinlikle şehre girmedi. Asker kişiliğimin aldığımız eğitim ile Genelkurmay’dan aldığımız emir komutasında anlık veya kısa süreli tereddütler yaşayarak emri verdim. Doğru olmadığını düşünerek tankları geri kışlaya dönmesi hususunda talimat verdim. Tankları çıkarırken sonuçta ne düşündüm bilemiyorum ama o direktiflerin refleksi ile hareket ettim. Ancak sonra yanlış olduğunu düşünerek şehir merkezine girmeden, kışlanın çıkışında tankları durdurdum.Ben tankların çıkması hususunda talimatı Ali Yarbay'a verdim. 5 dakika sonra durdurulması ve geri dönmesi hususunda Binbaşı Bülent Yılancı’ya talimat verdim. Şu anda tam olarak hatırlamıyorum ancak tanklar çıkmadan önce mi, sonramı Kolordu Komutanı ile İstanbul’daki darbe karşıtı kuvvetlere destek amacıyla 100 tane yaya unsur ve tankların çıkması hususunda görüştüm. Ben tankların çıkmasıyla ilgili görüş beyan edince, kolordu komutanımız sadece yaya unsurlar çıkacak o da saat 06.00’da çıkmaya hazır olacak şeklinde bir emir verdi. Bu emirden sonra komutanım anlaşıldı dedim ve tankları durdurdum" diye konuştu. Arı, hakkındaki suçlamaları ise kabul etmediğini ifade etti.

 

Askeri darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY’nin listesinde Hidayet Arı’nın adı 'Sıkıyönetim Komutanı’ olarak yer aldığı öne sürüldü. Askeri darbe girişimi kapsamında Hidayet Arı’nın yanı sıra Tank Binbaşı Ekrem Tekinarslan, Yarbay Kaan Kaya, Üsteğmen İsmet Sezgin ve Astsubay Başçavuş Mustafa Gençay, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine konulmuştu.