Çerkezköy'de en çok kadınlar kitap okuyor

Ülke genelinde olduğu gibi Çerkezköy'de de kitap okuma oranının düşük seviyede olduğu bilinirken, tercih edilen kitap türleri de değişiyor. İlçede hizmet veren kitapevlerine göre, genç okuyucular

GÜNDEM 29.07.2016 20:23:00 0
Çerkezköy

WAATPAD YAYINLARI TERCİH EDİLİYOR
 

İlçede hizmet veren Serüven ve Ütopya kitapevi işletmecilerine göre Çerkezköylü vatandaşlar, kitap tercihlerini popülist kültürün bir ürünü olan waatpad’den yana kullanıyor. Genelini Milenyum kuşağı genç yazarların eserlerinin oluşturduğu waatpad kitapları,genç nesillerin yoğun ilgisini çekmeye devam ediyor. Dünya klasiklerinin genç okuyucular tarafından tercih edilmediğini aktaran Serüven Kitapevi İşletmecisi Mehmet Emin Akdemir’e göre, “Çerkezköylü okuyucuların çoğunluğu edebi birikim yönünden kısmen zayıf olan waatpad yayınlarına yönelmiş durumda. Son zamanlarda dünya klasiklerine olan ilgi giderek zayıflasa da orta yaş grubu okuyucuların ilk tercih ettiği kitap türü olmaya devam ediyor. Müşterilerimizin büyük bir çoğunluğunu ülke genelinde olduğu gibi kadın okuyucular oluştururken, 17-35 yaş grubu arasındaki okuyucularımızın çoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

 

KADIN OKUYUCULAR DAHA FAZLA
 

İlçede okuyucu kitlesi ve tercih edilen kitap türleri hakkındaki görüşlerini aktaran Ütopya Kitapevi İşletmecisi Esra Atik, “Müşterilerimizin büyük bir çoğunluğunu öğrenciler ve kadın okuyucular oluşturuyor. Son yıllarda dünya genelinde hızla yayılan waatpad yayınları kısmen edebi açıdan zayıf olsa da genç nesillerin ilk tercihi oluyor. Orta yaş grubu müşterilerimizin ilk tercihlerini Dünya ve Türk klasik eserler oluşturuyor. Çerkezköylü orta yaş grubu okuyucuların genellikle tercih ettiği yazarlar arasında ise Sabahattin Ali, Elif Şafak, Reşat Nuri Güntekin ve İskender Pala dikkat çekiyor. Son günlerde ise dünya klasikleri arasında George Orwell’ın 1984 ve Hayvanlar Çiftliği isimli kitapları çok satanlar arasında.” İfadelerini kullandı.

 

WAATPAD NEDİR?
 

Dünya genelinde 50 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan Wattpad (yazarlar için sosyal ağ) uygulamasının yazar ve okuyucu sayısının artmasına katkı sağladığı bilihriyor. Buraya yazarlar tarafından kitabın bir bölümü yüklenirken, kitabın okunması yüksek olunca yazarlara yayın evlerinden talep gelerek basılı hale getiriliyor.
 

 

 


Haber / Celal KARAKURT