Dolandırıcıların 'Darbe girişimi' yöntemine uyarı

Daha önce polis ya da MİT adını kullanarak çok sayıda kişiyi kandıran dolandırıcılar, darbe girişimi ile taktik değiştirdi. Telefon veya sosyal medya üzerinden kurban olarak seçtikleri kişilerle tem

GÜNDEM 27.07.2016 22:15:00 0
Dolandırıcıların

İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Altuğ Akın, dolandırıcıların insanların korku duygusunu istismar ettiğini söyledi. Son günlerdeki olağanüstü gelişmeler nedeniyle halkta endişe ve korkunun yaygınlaştığını belirten Yrd.Doç.Dr. Akın, şöyle dedi:
"Haklı olarak büyük bir korku yaşandı. Bu durumla başa çıkabilmek için insanlar bir şey yapma, hamlede bulunma ihtiyacı duyarlar. Son günlerde taktik değiştiren dolandırıcılar da bu güncel durumdan yararlanıyor. Hedeflerinde özellikle yaşlılar var. Korku eşiği düşmüş durumda. Bu nedenle dolandırıcılık olaylarında artış yaşanıyor. Telefonla arayarak ve arka fonda telsiz sesleriyle insanların duygularında karmaşa yaratıyorlar, dolandırıcılık faaliyetlerini gerçekleştiriyorlar." 

 

SOSYAL MEDYA MESAJLARINA DİKKAT 
Benzer biçimde sosyal medya mecralarının kullanım kurallarının bilinmediğine değinen Yrd.Doç.Dr. Akın, hukuksal karşılığı olmayan metinler paylaşıldığını söyledi. Sosyal medyada bazı mesajların 'Durum çok ciddi’ diye başladığını ifade eden Yrd.Doç. Dr. Akın, şöyle konuştu;
"Sosyal medya en hızlı tepki verme aracı oldu. Ancak, sosyal medya mecralarının kullanım kuralları ve bunun hukuksal karşılığını bilmek gerekir. Sokakta hakaret edildiğinde nasıl hukuksal bir karşılığı varsa sosyal medyada da bunun karşılığının ne olduğunun bilinmesi gerekir. Vatandaşlarımızın telefon ya da sosyal medya aracılığıyla kendilerine ulaşanlara itibar etmemeleri gerekir."