Tüm ilçelerin atıkları burada bertaraf edilecek

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Süleymanpaşa İlçesinde yaptırılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi 2. Lot Sahası örenle hizmete açıldı. Sahaya hali hazırda Süleymanpaşa, Ha

GÜNDEM 27.07.2016 22:04:00 0
Tüm ilçelerin atıkları burada bertaraf edilecek

Demirli Mahallesinde gerçekleştirilen açılış törenine, CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Selin Sayek Böke, Edirne Milletvekili Okan Kaytancıoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP İl Başkanı Recep Ökten, CHP Süleymanpaşa ilçe Başkanı İlker Yağcıoğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Genel Sekreter Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcıları Prof. Dr Tamer Dodurka ve  Zeki Gürcün, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak ile çok sayıda kişi katıldı.
Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nin halk ve çevre sağlığı için çok önemli bir tesisi olduğunu belirten Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Dodurka, “Tekirdağ’ın tek düzenli tesisi burası. Bu tesisimiz Tekirdağ’a hayırlı olsun’ dedi.

 

SİYASAL MÜDEHALELERLE KARŞILAŞIYORUZ
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak’ın 2. Lot Sahasının yapımında kendilerine büyük destek verdiğini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Katı atık bertaraf planlarının hazır. Burayı mümkün olduğu kadar verimli kullanmaya çalışıyoruz. Geldiğimiz nokta çevreyi koruma açısından iyi bir durumdadır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ne söz verdiysek hepsini yerine getirmeye çalışıyoruz. Ama kolay olmuyor yatırım yaptığımız her yerde siyasal müdahalelerle karşılaşıyoruz. Biz nasıl merkezi idarenin ilimize yaptığı hizmetlerden gurur duyuyorsak onların da bizim hizmetlerimizle gurur duymasını istiyoruz. Hizmetin siyaseti olmaz.” diye konuştu.

 

8 MİLYON LİRAYA MAL OLDU

Yaklaşık 20 hektar bir alan üzerine kurulan Demirli Düzenli Depolama sahasının 1. Lot sahası 2008 yılı Haziran ayında devreye alınmış olup lot alanı 4.3 hektardır. 8.2 hektar olan 2. Lot alanı ise 2016 yılı başında tamamlanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Haziran ayında Geçici Faaliyet Belgesi aldı.  1.401.446 m3 kapasiteye sahip olan ve  yapımına geçen yıl başlanan 2. Lot sahası  yaklaşık 8 Milyon liraya mal oldu. 2. Lot çöp depolama alanı yıllık getirilecek atık miktarı göz önüne alındığında 5 yıllık ömre sahip olacak. Sızdırmazlığı sağlamak amacıyla  tabanında kil, jeomembran ve jeotekstil malzeme kullanılan lot sahasında katı atıkların depolanmasıyla ortaya çıkan sızıntı suyunun yeraltı su kaynaklarına ulaşması engellendi.  Katı atıkların sıkıştırılmasıyla ortaya çıkan gazlar, gaz drenaj bacaları yardımıyla atmosfere salınıyor ve bu şekilde patlama riskinin önüne geçiliyor. 

Tesiste  lot sahalarının dışında işletme binası, atölye binası, kantar, kontrol binaları, trafo, tekerlek yıkama ünitesi, sızıntı suyu havuzu ve terfi ünitesi bulunuyor. Sahaya hali hazırda Süleymanpaşa, Hayrabolu, ve Muratlı ilçelerinin atıkları geliyor.  Yapılacak aktarma istasyonları sayesinde de  tüm ilçelerin  atıkları burada  toplanarak bertaraf edilecek.