7 yıl sonra rövanşı aldı

Edirne'de düzenlenen 655'inci Tarihi Kırkpınar Güreşleri finalinde uzatmada altın puanla rakibi Mehmet Yeşil Yeşil'i yenen Recep Kara Türkiye Cumhuriyeti Başpehlivanı olarak altın kemerin sahibi oldu. BaÅ

SPOR 25.07.2016 18:34:00 0
7 yıl sonra rövanşı aldı

Edirne’de üç gün süren Tarihi Kırkpınar Güreşleri başpehlivanlık finali ile sona erdi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ında izlediği Kırkpınar Güreşlerinde finalden önce Sarayiçi Ermeydanı'nda Edirne Belediye Bandosu'nun çaldığı 10. Yıl Marşı eşliğinde dev Türk Bayrağı gezdirildi. Güreşseverler ve protokol, Türk bayrağının geçişini ayakta alkışladı.

Kırkpınar final gününde Başçazgır Şükrü Kayabaş’ın manileri ile çayıra finale rakipleri Fatih Koyuncu, Hasan Zeybek, Ali Gökçen, Serhat Balcı ve yarı finalde Şaban Yılmaz'ı yenen Recep Kara ile Ali Rıza Kaya, Ünal Karaman, Abdullah Güngör, İsmail Koç, Ali Gürbüz'ü deviren Mehmet Yeşilyeşil davet edildi. Güreş başlamasından önce çayıra inen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın pehlivanlara başarılar diledi. 

 

7 YIL SORA KEMER MÜCADELESİ
Başpehlivan Recep Kara, 7 yıl önce finalde kendisini yenerek altın kemerin ebedi sahibi olmasını engelleyen rakibi Mehmet Yeşil Yeşil’i ilk 30 dakikalık mücadelede fazla yüklenmedi. Güreşin normal süresinde yenişme olmayınca 5 dakikalık puanlama bölümüne geçildi. Bu bölümde Kara ve Yeşil Yeşil birbirlerine üstünlük sağlayamayınca altın puan uygulaması başladı. Her iki pehlivanda pasif güreşince kule hakem heyeti tarafından birer ihtar aldı. Ancak karşılaşmanın 61'nci dakikasında Recep Kara 7 yıl önce altın kemer almasını engelleyen rakibi Mehmet Yeşil Yeşil’den puan alarak başpehlivan oldu. Kara 2004, 2007 ve 2008’den sonra 4. Kez başpehlivanlığı kazanmış oldu. 

 

DARBE ŞEHİTLERİNE ARMAĞAN ETTİ
Rakibi Mehmet Yeşil Yeşil’i devirdikten sonra eline aldığı Türk Bayrağını öpen başpehlivan Recep Kara, altın kemeri askeri darbeye karşı koyarken hayatını kaybeden şehitlere armağan ettiğini söyledi. Kara, “Allah'a şükürler olsun, bize bugünleri yaşattı. Ben bu şampiyonluğu millete darbe yapmak isteyip de gerçekleştiremeyen ve bu millet için şehit olan tüm şehitlerimize armağan ediyorum. Bu milletteki birlik ve dirlik olduğu müddetçe aynı Çanakkale ruhu gibi bu milleti dize getiremeyecekler. Er Meydanı'nın yiğitleri pehlivanları yeri gelir bu sahalarda cenk ederiz, gerekirse o tankın karşısına geçer vücudumuzu siper ederiz. O yüzden tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. İnşallah bu acıları Allah bize göstermez" dedi.

 

TUR ATTI
Sarayiçi Ermeydanında şampiyonluk turu atan Başpehlivan Recep Kara’ya seyirciler büyük bir çoşku ile sevgi gösterisinde bulundu. Daha sonra protokol tribünün önünde kurulan platforma çıkan Başpehlivan Recep Kara’ya altın kemerini Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç taktı. Kara’nın diğer ödülleri de Edirne Valisi Günay Özdemir ve Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından verildi. Başpehlivanlıkta ikinci olan Mehmet Yeşilyeşil, üçüncü olan Ali Gürbüz ve Şaban Yılmaz’a da çeşitli ödüller verildi. 655’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerindeki 14 kategoride dereceye giren pehlivanlar şöyle:

 

DERECEYE GİRENLER
 

BAŞ
1-Recep Kara
2-Mehmet Yeşil Yeşil
3-Şaban Yılmaz
3-Ali Gürbüz

 

BAŞALTI
1-
Ali Yanatma
2-Kemal Şahin
3-Emre Erkal
3-Hakkı Aygün

 

BÜYÜK ORTA BOY
1-
Kürşat Şevki Korkmaz
2-Süleyman Başar
3-Tanju Gemici
3-Kazım San

 

KÜÇÜK ORTA BÜYÜK BOY
1-
Cengizhan Şimşek
2-Rasim Saraç
3-Mevlüt Köken
3-Tansel Umut

 

KÜÇÜK ORTA KÜÇÜK BOY
1-
Tolga Turhan
2-Emirhan Ergin
3-Fatih Al
3-Mustafa Çoban

 

DESTE- 3 (Deste Büyük)
1-
Hasan Güzeller
2-Hasan Özdemir
3-Semih Bayram Yılmaz
3-Onur Susuz

 

DESTE- 2 (Deste Orta)
1-
Hidayet Avcı
2-Mustafa Taş
3-Enes Mustafa Akşehirlioğlu
3-Yunus Emre Yaman

 

DESTE- 1 (Deste Küçük)

1-Ramazan Sarı
2-İbrahim Çağlayan
3-Umut Bayraklı
3-Hacı Abdullah Dilek

 

AYAK
1-
Serdar Yıldırım
2-Sefa Yılmaz
3-Umur Aybey
3-Ömer Ağdaş

 

TOZKOPARAN
1-
Ensar Bıyık
2-Adem Ayseli
3-Murat Yılmazlar
3-Enver Tunahan Çetin

 

TEŞVİK- 2
1-
Mustafa Ali Çıldan
2-Eren Kalkan
3-Osman İrfan Alpat
3-İbrahim Akyiğit

 

TEŞVİK- 1
1-
Ömer Faruk Kırat
2-Erkan Şahin
3-Ümit Yavuz
3-Furkan Taş

 

MİNİK- 2
1-
Ramazan Yıldız Çilenker
2-Duhan Hamza Duman
2-Yiğit Öztürkcan
3-Görkem Karabıyıklıdan

 

MİNİK- 1
1-
Cengizhan Ramazan Doğan
2-Yasin Yeşil
3-Deniz Demir
3-Onur Keskin

 

EN İYİ PEŞREV
Gürsel Umut
Atakan Makas
Gökhan Vurcanlı