Ev sahipleri sorumlu olacak

Güvenbir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (Güvenbir) Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi  Dr. Ali Çolak,evlerde gündelik işlerde çalışan kişilerin iş kazasında yaralanması durumunda, sorumlunun ev sahi

GÜNDEM 24.07.2016 18:46:00 0
Ev sahipleri sorumlu olacak

Güvenbir  OSGM Genel Müdürü Çolak, evlerde gündelik işlerde çalışan kişileri ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Çolak, "Kadınların iş hayatında daha çok rol alması, günlük ev ve temizlik işleri için dışarıdan hizmet alma oranını da arttırdı.Bu nedenle birçok kişi ev işlerine yardımcı olması için gündelikçi çalıştırıyor. Gündelikçilerin ev içerisinde yaşayacağı kazalarda sorumluluğu kazanın şekline göre değişmektedir.Ev sahibi gündelikçinin çalışacağı ortamı güvenli hale getirmeli.Yaşanabilecek kazalarda gündelikçinin güvenlik talimatlarına  uyması kadar, ev sahibinin de alması gereken önlemler arz etmektedir.Gündelikçilerin sosyal hakları konusunda da yapılan yasal düzenlemede ayda 10 günden fazla çalışan gündelikçilere sigorta yapılmasının zorunlu hale getirildi. Yapılmaması halinde işverene bin 201 TL para cezası kesilecek.”dedi.
Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü: Gündelikçinin çalıştığı evde bulunan elektrik kaçağından yada yer silerken kaza geçirmesi gibi olaylardan dolayı yaralanması yada hayatını kaybettiği takdirde bu durumdan ev sahibi sorumludur.Ev sahibinin suçlu bulunduğu durumlarda ise 5237 Sayılı Yeni Türk ceza Kanununa göre kusuru oranında ceza alacaktır.Gündelikçi çalıştıran ev sahiplerinin de alması gereken önlemler  var. Kullanılacak olan temizlik malzemeleri için uygun eldiven,maske gibi kişisel koruyucu temin edilmesi gerekmektedir.Ev sahiplerinin elektrik prizlerini kontrol ederek kırık prizlerin kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.Kullanılacak elektrikli aletlerin kablolarının yırtık olmaması ve elektrik sigorta kutusunda kaçak akım rölesi olması gerekmektedir.”ifadelerini kullandı.

 

KADINLARA UYARI
Temizlik işlerinde çalışan kadınları da uyaran Çolak, “Temizlik yaparken kullanılan kimyasalların birbirine kesinlikle karıştırılmamalıdır. Temizlik kimyasallarını kullanırken de kesinlikle eldiven, maske gibi kişisel koruyucular kullanılmalıdır.Yerleri sildikten sonra kuruyana kadar ıslak zemin üzerinde yürünmemelidir.”diye bilgi verdi.