Kırkpınar'da sadece güreşler yapılacak

Edirne Belediye Meclisi, 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişiminin ardından ülkenin içinde bulunduğu durum, demokrasiye olan bağlılık ve saygı kapsamında, 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivaliâ

GÜNDEM 18.07.2016 18:09:00 0
Kırkpınar

Edirne Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın çağrısı üzerine olağanüstü toplandı. Meclis toplantısına, mecliste üyesi bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı İlyas Akmeşe ve Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Hakan Özkan’da katıldı. Belediye başkanı Recep Gürkan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz akşamı demokrasiye ve insan haklarına birazcık bile inanmış insanların bile kabul etmeyeceği bir olay yaşandığını, bunun sonucunda da 161 vatandaşımızın şehit olduğunu ve 1400’ün üzerinde kişinin de yaralandığını söyledi. TBMM binasının bombalanmasını, Kurtuluş Savaşı yıllarında düşman askerleri bile böyle bir şey yapmadı şeklinde değerlendiren Gürkan, Bu olay karşısında demokrasi sevdalısı, içinde demokrasi aşkı bulunan Türk milleti bu kanlı darbe girişimine topyekün karşı çıkmıştır. Şehit verdik, yaralanan vatandaşlarımız oldu. Ama sonunda halkımız demokrasiye sahip çıktı ve demokrasi bayramını bu ülkeye yaşattıdedi.
Aynı akşam Edirne’de de bazı girişimlerin olduğuna dikkat çeken Gürkan, başta Edirne Valisi olmak üzere tüm kurumların ve Edirne Halkı’nın demokrasiyi savunduğunu ve sahiplendiğini söyledi. Gürkan,Olayın başlangıcından itibaren Sayın Valimiz ile temas halindeydik. Kendisi bu olay karşısında kararlı bir duruş sergiledi. Halkımız da sağduyu içerisinde demokrasiye bağlılığını gösterdi. Çok şükür şehrimizde herhangi bir şehit ve yaralanma olayı olmadı” şeklinde konuştu.
 Ülkenin içinde bulunduğu bu ortamda 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin gerçekleştirilmesinin durumunu da göz önüne aldıklarını belirten Gürkan, Festival kapsamında konserler ve diğer kültürel etkinlikleri iptal edebiliriz diye düşündük. Ancak 1361 yılından bu yana her şartta hiç kesintiye uğramadan devam eden Kırkpınar Güreşleri’ni  iptal etmememiz gerekir diye de ortak bir kararımız oldu. Cumartesi günü Edirne Valisi Günay Özdemir başta olmak üzere, siyasi parti il başkanları ile de temasa geçerek 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin durumunu görüştük. Bu temaslar sonunda ortak bir karar alarak güreşler dışında festival boyutundaki tüm etkinliklerin iptal edilmesini benimsedik” dedi.  Gürkan daha sonra bunu Belediye Meclisi’nin onayına sundu. Yapılan oylamada, 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivalinin tüm kültürel etkinliklerinin iptal edilmesi, sadece Cuma, Cumartesi ve Pazar günü 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapılmasına devam edilmesi oybirliği ile kabul edildi.
Meclis toplantısında söz alan CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe ve MHP İl Başkanı Hakan Özkan’da, Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın bu konuda kendilerini aradığını, bu görüşü paylaştığını, kendilerinin de bunu destekledikleri belirterek, Edirne Belediye Meclisi’nin bu kararından dolayı meclis üyelerine teşekkürlerini ilettiler.Belediye Meclis toplantısında Belediye Başkanı Recep Gürkan, 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişimini kınayan ve yine 3 partinin ortak görüşlerini içeren bir de bildiriyi okudu. Tüm parti gruplarının kabul ettiği bildiri aynen şöyle:
 

 

EDİRNE BELEDİYE MECLİSİ’NİN ORTAK BİLDİRİSİ
Edirne Belediyesi Meclisini oluşturan; Cumhuriyet Halk Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi grupları olarak 15 Temmuz gecesi başlayan, Ülkemiz için kara bir leke olan, kabul etmediğimiz ve hiçbir zaman kabul etmeyeceğimiz darbe girişimini şiddetle kınıyoruz.

Türkiye Cumhuriyetimiz Anayasasının değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez “Türkiye Cumhuriyeti Demokratik, Laik ve Sosyal bir Hukuk Devletidir.” hükmünün vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve Demokrasisi için ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.Demokrasiyi savunmak ve geleceğe taşımak hepimizin görevidir. Bugün olduğu gibi bundan sonra da Demokrasiyi korumak, geliştirmek adına her türlü mücadeleyi vermeye devam etmeliyiz.Edirne halkının Demokrasiye olan inancı tamdır. Bu topraklarda yaşayanlar geçmişten bugüne ağır bedeller ödemek pahasına Demokrasi için mücadeleden vazgeçmemişlerdir.Yaşam tarzını, hayat felsefesini, dünya görüşünü bu Demokrasi anlayışıyla oluşturan tüm değerli Edirne halkı, hangi partiye oy vermiş olursa olsun Cumhuriyete, özgürlüklere, hukukun üstünlüğüne ve Demokrasiye sahip çıkmıştır.Demokrasi mücadelesinde şehit olan vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyor, yaralılarımıza da acil şifalar temenni ediyoruz.