Darbe girişimine büyük tepki

Darbe girişimiyle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Malum yapıdan bir takım odaklar girişimde bulunmuştur. Bunun da üstesinden gelinecek. Bütün halkı havalimanlarına, meydanlara, sokaklara

GÜNDEM 15.07.2016 23:25:00 0
Darbe girişimine büyük tepki

CUMHURBAŞKANI ERDAĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA
Darbe girişimiyle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Malum yapıdan bir takım odaklar girişimde bulunmuştur. Bunun da üstesinden gelinecek. Bütün halkı havalimanlarına, meydanlara, sokaklara bekliyorum. Bunun da üstesinden geleceğiz. Milletimiz rahat olsun. Başbakanımız da gerekli açıklamayı yapmıştır. Bu işe karışan polisler de dahil en ağır şekilde cezalandıracağız" dedi.
Erdoğan, "Ben şu anda ülkemin Cumhurbaşkanı olarak şunu çok açık net söylüyorum, kurucusu olduğum partinin tüm mensupları, bunun yanında milli iradeyi oluşturan cumhurun kendisini özellikle şehirlerimizin meydanlarına davet ediyorum ve şehirlerimizin meydanlarında biz halkımızla el ele olacağız ve bu kalkışmayı yapanlara gereken dersi orada vereceğiz. Bu darbecilerin başarılı olacağına inanmıyorum" dedi. 
BAŞBAKAN YILDIRIM:BU BİR KALKIŞMADIR
Başbakan Binali Yıldırım:'Emir komuta zinciri olmadan, asker içerisindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusudur. Ancak vatandaşlarım ve milletim şunu bilsin ki, demokrasiye herhangi bir zarar getirecek hiçbir faaliyete izin verilmeyecektir bu bir. İkincisi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, vatandaşın milletin seçtiği, milletin iradesini temsil eden hükümet işbaşındadır. Bunun işbaşından gitmesi ancak milletin kararıyla olur bu bilinmelidir' dedi.
1.ORDU KOMUTANINDAN AÇIKLAMA
Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar: "(İstanbul ve Ankara'daki kalkışma) Bu olaylar meydana geldiği andan itibaren Sayın Valimizle bir araya gelip İstanbul üzerine yoğunlaştık. Buradaki problemi çözmek için çalışıyoruz."
Birinci Ordu Komutanlığı içinde küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz." 
MHP LİDERİ BAHÇELİ: HÜKÜMETİN YANINDAYIZ
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin, Başbakan Yıldırım'ı telefonla arayarak kalkışmanın kabul edilemez olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin yanında olduklarını söylediği bildirildi.
YEL'DEN AÇIKLAMA
AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: "Tekirdağ alçak demokrasi düşmanlarına dur dedi. Tekirdağ halkımızla gurur duyuyorum.Hükümet dimdik ayakta , bizler demokrasi yolunda canımızla kanımızla ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.Allah Aziz Milletimizin yanında olsun."
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CNN Türk televizyonunu canlı yayınına katıldı. Gül, "Yanlışlık içinde olanlar kışlalarına geri dönsün."çağrısında bulundu.
SAVCILIKTAN SORUŞTURMA
İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, askeri kalkışmayı yapanlara karşı “darbeye teşebbüs” suçundan soruşturma başlatıldı. Küçükçekmece Başsavcısı Ali Doğan, kalkışmacı askerlerle ilgili soruşturma başlattı ve askerlerin görüldükleri yerde tutuklanacaklarını bildirdi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne gönderdiği yazıda,Türk milletine karşı harekete geçen cuntacıların gözaltına alınmasını istedi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner tarafından İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilen yazıda, “15 Temmuz 2016 tarihinde 21.00 sıralarında haber bültenlerinde silahlı kuvvetler içerisinde bir kısım cuntanın, Türk Silahlı Kuvvetleri dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti kurumlarını ele geçirmeye, demokratik seçimlerle gelen Hükümeti düşürmeye teşebbüs ettikleri anlaşılmakla, Türk milletine karşı harekete geçen cuntacıların gözaltına alınması rica olunur” ifadesine yer verildi.
HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ İDDİASI 
NTV'nin haberine göre ise "F-16'ların, darbe girişiminde bulunan askerlerin elindeki bir Sikorksy" helikopteri vurduğu iddia edildi. 
17 POLİS ŞEHİT İDDİASI
Hürriyet'in haberine göre, darbe girişiminde bulunanların havadan saldırısı sonucu Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığına yapılan saldırı sonucu 17 polis şehit oldu.
KAPAKLI'DA SON DURUM
Darbe girişimine karşı Kapaklı’da binlerce vatandaş sokağa dökülerek tepki gösterdi.Meydanda toplanan vatandaşlar tekbir çekerken, hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine sloganlar attılar. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan’da meydana gelerek vatandaşlara seslendi. Doğan, darbeciler başarılı olamayacak derken, vatandaşı sokağa tepki göstermeye davet etti.
MHP İlçe Başkanı İsmail Türker’de protesto gösterilerine katıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin darbeye karşı tüm teşkilatlara talimat gönderdiğini söyledi.
TBMM'YE BOMBA DÜŞTÜ
Türkiye BüyükMeclisi'ne ise bomba düştüğü duyuruldu.
ÇERKEZKÖY'DE BİNLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Çerkezköy'de, AK Parti İlçe Teşkilatı önünde toplanan çok sayıda kişi, slogan atarak Çerkezköy Belediye meydanında bir araya geldi. Atatürk Caddesi’nde ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüş yapan kalabalık, tekbir çekerken, hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine slogan attılar.
Belediye Meydanına gelen partililere seslenen AK Parti İlçe Teşkilatı Başkanı Abdullah Öğe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen mesajı partililere okudu. Çerkezköy Meydanında slogan atan partililer daha sonra polisevine yürüyerek hükümet konağı önünde bekleyen polislere destek sloganları attı. Slogan atan grubun yanına gelen İlçe Emniyet Müdür Vekili Sertan Topkaya, AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe’ye, Çerkezköy’de askeri yönden bir sıkıntı olmadığını, askeriye yönelik slogan atılmaması yönünde uyarıda bulundu.
GENELKURMAY BAŞKANI REHİN ALINDI
darbe girişiminde bulunan askerler tarafından  Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar rehin alındı.
VURULACAKLAR
Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada, Ankara semalarında kamu binaları ve vatandaşları bombalayan uçaklar olduğunu ve bunların vurulacağını söyledi.
DOĞAN MEDYA CENTER'İ BİR GRUP ASKER GİRDİ
Darbe girişiminin ardından aralıksız canlı yayınını sürdüren İstanbul'daki CNN Türk ve Kanal D binasının içinde bulunduğu Doğan Medya Center binasına bir grup asker girdi.
TRT YAYINA BAŞLADI
TRT Haber’de bir kaç saat önce metin okuyan kadın spiker, TRT'nin tekrar normal yayınına dönmesinin ardından açıklama yaptı.  "3,4 saat kadar önce burada kabus dolu saatler yaşadık. Meslek hayatımın en zor yayını yaptım. Silahlı kişiler tarafından stüdyomuzda, haber merkezimizde alıkonulduk. Saatler boyunca rehin tutulduk. Kollarımız arkadan bağlandı. Tehdit edildik. Her hareketimiz izlendi. Stüdyoda o bildiri metnini, silahlı kişiler tarafından zorlandım. TSK adına bu eylemi gerçekleştirdiklerini, bize zarar vermeyeceklerini, milletin iyiliği için bunu yaptıklarını ifade eden bir grup tarafından alıkonulduk saatler önce evvel. Ellerimiz arkadan bağlandı. Silahları ile bizi tehdit ettiler. O şartlar altında okuduk. Çok şükür başımıza bir şey gelmedi. O dakikaları bir daha hatırlamak istemiyoruz" diye konuştu.
KAPAKLI KAYMAKAMI'NDAN AÇIKLAMA
İzinli Olduğu İçin Ankara’da Bulunan İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, telefonla bağlanarak eski Belediye Meydanında bulunan kalabalığa seslendi.
DEMOKRASİ TARİHİNE KARA LEKE OLARAK GEÇTİ
İzinli olduğu için Ankara’da bulunan ve telefonla bağlanarak meydanda toplanan Kapaklı halkına seslenen İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, “Bu akşam 15 Temmuz, Türk demokrasisine bir kara leke olarak geçmiştir. Vatan haini paralel çete darbe girişiminde bulunmuştur. Türk milleti buna gerek cevabı vermiştir ve verecektir. Kapaklı halkı olarak bugün meydanlardayız. Devletin, milletin, hükümetin, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın yanındayız. Bugün oraya gelmek çok isterdim. Ama yollar kapalı gelemiyorum. Benimle orda olamasam da ruhumla oradayım. Kutlu direnişimiz mübarek olsun, bu milletin önüne hiçbir engel çıkarılamayacak. Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin arkasındayız. Bugün alanları terk etmeyeceğiz. Sabahlara kadar alanlardayız. Hepinizin dualarla alanlarda bulunmanızı temenni ediyorum. Dualarınızı esirgemeyin, hepinizi Allah’a emanet ediyorum” dedi.
TRAKYA'DA DURUM
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde askeri darbe girişimine tepki gösteren vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla sokaklara döküldü. Askerin sokağa inmediği Trakya'da polis, valilik ve emniyet binaları önünde güvenlik önlemi aldı.
Edirne'de, askeri darbe girişiminin ardından İl Emniyet Müdürlüğü önünde büyük hareketlilik yaşandı. Tüm izinlerin iptal edildiği Emniyet Müdürlüğü önünde panzerlerle güvenlik önlemi alınarak, sokak trafiğe kapatıldı. Edirne'de asker sokağa inmezken, valilik binası da polis ekiplerince güvenlik çemberine alındı. Talatpaşa Caddesi üzerindeki AK Parti İl Başkanlığı önünde toplanan yaklaşık bin kişilik kalabalık, ellerinde Türk bayraklarıyla "Dik dur eğilme, millet seninle" ve "Recep Tayyip Erdoğan" sloganları atarak Atatürk heykeline yürüdü.
Yürüyüş güzergahında bulunan 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nın ışıkları tamamen söndürüldü. Bina girişinde sadece silahlı nöbetçiler yer alırken, yürüyüş yapan grup içerisinden bazıları "asker kışlaya" diye sloganlar atıp demir kapılara saldırmak istedi. Diğerlerinin araya girmesiyle Tugay Komutanlığı ve Orduevi binalarının önünde sloganlar dışında herhangi bir taşkınlık yaşanmadı. Darbe endişesi taşıyanlar ise ATM'lerden para çekmeye çalıştı.
TEKİRDAĞ'DA DA YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ

Tekirdağ'da da darbe girişiminin ardından İl Emniyet Müdürlüğü ve Valilik önünde polis ekiplerince geniş güvenlik önlemi alındı. Ellerinde Türk bayraklarıyla valilik bahçesinde toplananlar da "asker kışlaya, kahrolsun hainler, vali dışarı" diye slogan attı. AK Partili yerel yöneticiler öfkeli kalabalığı sakinleştirmek için konuşma yaptı.Tekirdağ Jandarma Komutanı Albay Erdal Eren de Tekirdağ Valiliği'ne gelerek Vali Mehmet Ceylan ile bir görüşme yaptı. Öte yandan kalabalığın arasına korna çalarak giren iş makinesi valilik önüne kadar gelerek yolu kapattı. Bazı kişilerde iş makinesinin kepçenin üzerine ellerinde Türk bayrakları ile çıktı. Kalabalık iş makinesine alkışlarıyla destek verdi. Tekirdağ'da da asker sokağa inmedi ve herhangi bir taşkınlık yaşanmadı.
KAYMAKAM: KORGENERALİN SELAMI VAR

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde de polis ekipleri Kaymakamlık ve emniyet binaları önünde güvenlik tedbiri aldı. AK Parti Çorlu İlçe Başkanlığı önünde toplanan kalabalık, bir süre slogan attıktan sonra Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. AK Parti İlçe Başkanı Kerim Atalay polis aracının megafonundan konuşma yaptı. Daha sonra ise Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, ilçe genelinde her bir sıkıntının olmadığını belirterek 5'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Alpaslan Erdoğan'ın selamları olduğunu söyledi. Kılıç, "Şu an için ilçemizde herhangi bir sıkıntı yoktur. Kolordu komutanımız ile bir görüşme yaptım. Kendilerinin sizlere selamı var. Kendileri kışlarından dışarıya çıkmayacaklardır" dedi.
Kırklareli'nde de darbeye yönelik tepkilerini dile getirenler toplanarak sloganlar attı. Polis ekipleri de Valilik ve emniyet müdürlüğü binaları önünde güvenlik önlemi aldı.
ESKİŞEHİR'DEN JETLER HAVALANDI

Başbakan Binali Yıldırım, havadan ateş edenlerin imhası talimatını verdi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KALDĞI OTEL BOMBALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan uçak Atatürk Havalimanı'na geldi.Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ı burada basın toplantısı düzenledi. Marmaris'te kaldığı otelin kendisi otelden ayrıldıktan sonra bombalandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Bugün bildiğiniz gibi öğleden sonra bir hareketlik silahlı kuvvetlerimizin içinde mevcuttu. Bu hareketliliğin neticesinde de Türk Silahlı Kuvvetlerinin içerisindeki bir azınlık ülkemizin beraberliğini hazmedemeyen bu grup çok daha önceden söylediğim gibi paralel devlet yapılanmasının ta kendisiydi.  Her türlü kılığa kılıfa girmiş ve bugünlere kadar da gelmiştir. Yapılan hareket bir ihanet, ayaklanma hareketidir. Çok ağır ödeyeceklerini peşinen söyleyeyim. Milletin oylarıyla işbaşına gelmiş bir hükümetin ve Erdoğan'ı hazmedemeyişleri son olmayacak. Onlar hangi yolu denerlerse denesinler biz bu yolu başımızı koymuşuz. Her olayda hayır vardır anlayışıyla bu çıkış Allah'ın büyük bir lutfu; çünkü TSK' nın tertemiz olması için önemlidir. Yüksek Askeri Şura öncesi böyle bir adım atılması çok önemlidir.  Ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye eski Türkiye değil. Bakın şu anda şu çatısı altında bulunduğumuz Havalimanı DAEŞ militanlarının işgaline uğramıştı. Şimdi de düşünebiliyor musunuz buranın üzerinde F16'lar uçuyor düşünebiliyor musunuz. Biz bu F16'ları neden aldık? Düşmana karşı kullanmak için. Genel Sekreterimi götürdüler. Ne yapacaksınız benim Genel Sekreterimle. Ordumuzun bütün baştaki komutanlarına sesleniyorum; Biliyorum ki siz bu ülkenin değerlerine sahipsiniz. Ama diğerleri sizler gibi değiller,Pensilvanya'dan talimat alıyorlar. Aynı şekilde er erbaş bütün askerimize sesleniyorum. Sizler bizim mehmetçiğimizsiniz. Şimdi hakla, annenize babanıza karşı silah kullanıyorsunuz. Size bu silahı verenmilletin üzerine tutarsanız bu yanınıza kalmaz. Ordumuz temizdir. Silahlı Kuvettlerimize leke getirilmemesi lazım. Tutuklanmalar daha yularılara gelecektir. Operasyonu tam manasıyla bitireceğiz. Bir vardır ve milletin seçtiği bir Cumhurbaşkanı vardırbiz görevimizin başındayız ve sonuna kadar görevimizi yerine getireceğiz. İşgacilere asla görevimizi bırakmayacağız. Sonu iyi olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan uçak Atatürk Havalimanı'na geldi.Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ı burada basın toplantısı düzenledi. Marmaris'te kaldığı otelin kendisi otelden ayrıldıktan sonra bombalandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Bugün bildiğiniz gibi öğleden sonra bir hareketlik silahlı kuvvetlerimizin içinde mevcuttu. Bu hareketliliğin neticesinde de Türk Silahlı Kuvvetlerinin içerisindeki bir azınlık ülkemizin beraberliğini hazmedemeyen bu grup çok daha önceden söylediğim gibi paralel devlet yapılanmasının ta kendisiydi.  Her türlü kılığa kılıfa girmiş ve bugünlere kadar da gelmiştir. Yapılan hareket bir ihanet, ayaklanma hareketidir. Çok ağır ödeyeceklerini peşinen söyleyeyim. Milletin oylarıyla işbaşına gelmiş bir hükümetin ve Erdoğan'ı hazmedemeyişleri son olmayacak. Onlar hangi yolu denerlerse denesinler biz bu yolu başımızı koymuşuz. Her olayda hayır vardır anlayışıyla bu çıkış Allah'ın büyük bir lutfu; çünkü TSK' nın tertemiz olması için önemlidir. Yüksek Askeri Şura öncesi böyle bir adım atılması çok önemlidir.  Ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye eski Türkiye değil. Bakın şu anda şu çatısı altında bulunduğumuz Havalimanı DAEŞ militanlarının işgaline uğramıştı. Şimdi de düşünebiliyor musunuz buranın üzerinde F16'lar uçuyor düşünebiliyor musunuz. Biz bu F16'ları neden aldık? Düşmana karşı kullanmak için. Genel Sekreterimi götürdüler. Ne yapacaksınız benim Genel Sekreterimle. Ordumuzun bütün baştaki komutanlarına sesleniyorum; Biliyorum ki siz bu ülkenin değerlerine sahipsiniz. Ama diğerleri sizler gibi değiller,Pensilvanya'dan talimat alıyorlar. Aynı şekilde er erbaş bütün askerimize sesleniyorum. Sizler bizim mehmetçiğimizsiniz. Şimdi hakla, annenize babanıza karşı silah kullanıyorsunuz. Size bu silahı verenmilletin üzerine tutarsanız bu yanınıza kalmaz. Ordumuz temizdir. Silahlı Kuvettlerimize leke getirilmemesi lazım. Tutuklanmalar daha yularılara gelecektir. Operasyonu tam manasıyla bitireceğiz. Bir vardır ve milletin seçtiği bir Cumhurbaşkanı vardırbiz görevimizin başındayız ve sonuna kadar görevimizi yerine getireceğiz. İşgacilere asla görevimizi bırakmayacağız. Sonu iyi olacak. "ifadelerini kullandı.
130 ASKER GÖZALTINDA
Başbakan Binali Yıldırım,darbeci bir generalin öldürüldüğü yönünde bilgiler olduğunu ve 130 askerin gözaltına alındığını açıkladı.
ANKARA'DA 60 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gölbaşı Başsavcılığı, yaptığı açıklamada, Ankara'daki saldırılarda 42 kişinin öldüğünü duyurdu. Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili de darbe girişiminin ardından başlayan olaylarda 60 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı
BOGAZİÇİ KÖPRÜSÜNDEN TANK ATIŞI
Boğaziçi Köprüsü'nde darbe girişiminde bulunan askerler tarafından tank atışı gerçekleştirildi. Olayda Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve bir sivil araç ve isabet alırken, 3 kişi yaralandı.
KÜLLİYE YAKININA BOMBA DÜŞTÜ: 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin yakınlarına 2 bomba atıldı. İlk belirlemelere göre, 5 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda yaralı bulunuyor. 
ASKERLER TESLİM OLDU
Boğaziçi Köprüsü'nü tanklarla kapatan darbe girişiminde bulunan 50'ye yakın asker, silahlarını bırakıp polise teslim oldu. 
VEKATELET ATANDI
Başbakan Binali Yıldırım:Genelkurmay Başkanlığına vekaleten Birinci Ordu Komutanı Ümit Dündar atandı.
KURMAY BAŞKANI GÖZALTINDA
3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar'ın, Erzincan'da  gözaltına alındığı bildirildi.