Bebeklere kalp taraması

Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi'nde yeni doğan bebeklere doğumsal kalp taraması yapılmaya başlandı.

YAŞAM SAĞLIK 27.06.2016 16:56:00 0
Bebeklere kalp taraması

ERKEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği yetkilileri, “Doğumsal kalp hastalıkları, en sık görülen büyük anomalilerden biri olmakla birlikte, nedenleri hakkında en az bilgi sahibi olduğumuz hastalık grubudur. Doğumsal kalp hastalığı sıklığı tüm canlı doğumlarda yaklaşık binde yüzde 5–8 olarak bilinmektedir. Bu oran ölü doğumlarda yüzde 3–4, düşüklerde yüzde 10–25 ve erken doğan bebeklerde yüzde 2 ile daha yüksektir. Doğumsal kalp hastalıklarının sıklığı ırka bağlı değişiklik göstermemektedir. Buna karşı doğumsal kalp hastalığı dağılımı içinde cinsiyet ile bazı hastalık tipleri arasında ilişki olduğu bildirilmiştir. Tüm kalp deliklerinin doğumsal sıklığı, önemli ve ciddi kalp delikleri, özellikle morarma ile seyredenleri erkeklerde kızlardan daha fazladır” dedi.

 

KESİN SEBEBİ BİLİNMİYOR

Doğumsal kalp anomalilerinin sebebinin henüz iyi bilinmemekle beraber yüzde 90’ının oluşumunun genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu olduğunu kaydden yetkililer, “Çok etmenli olarak açıklanmaya çalışılmaktadır. Yeni doğan bebeklerde erken kalp hastalığı tanısı, hasta açısından çok önemli bir konudur, doğumsal kalp hastalığının doğumda var olduğu bilinmekte ve bu gebelik sırasında kalp veya ana kan damarlarının gelişimindeki bir yetersizlikten kaynaklanır” diye konuştu.

 

DOĞUMSAL KALP TARAMASI ÇOK ÖNEMLİ

Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Durankuş, yeni doğan bebeklere doğumsal kalp taraması yapılmasının önemine dikkat çekerek “Pulse Oksimetri cihazı ile yapılan tarama sonrası, kan oksijen satürasyonu (doygunluğu) seviyesi ölçülmesi, doğumsal kalp hastalığı için erken tanıya yardımcı olmaktadır. Hastanemizde tüm yeni doğanlara taburculuk öncesi 24 saati dolunca pulse oksimetre cihazımız ile bu tarama yenidoğan hemşirelerimiz tarafından yapılarak sonuçlarımız uzman hekimlerimiz tarafından değerlendirilir. Bebeklerimizde kalple ilgili herhangi bir olumsuz bulgu görülmediği takdirde sağlıklı olarak taburcu işlemleri yapılmaktadır” dedi.

 

Marmara Haber