Akgün: Türkiye ekonomisi şaha kalkmıştır

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, "Türkiye 14 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde, güven ortamı ve istikrar sayesinde Türkiye ekonomisini şaha kaldırmıştır. 2016'nın ilk dört ayınd

SİYASET 22.06.2016 19:13:00 0
Akgün: Türkiye ekonomisi şaha kalkmıştır

Akgün, TBMM Genel Kurulunda  CHP'nin grup önerisi hakkında, partisi adına konuştu. Akgün, "Kayıt dışı ekonomi, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin önemli bir problemli olduğu kadar, son zamanlarda gelişmiş ülke ekonomilerinin de takibinden olan ve mücadele edilen bir alan olarak gündemi işgal etmektedir. Türkiye'de kayıt dışı ekonominin büyüklüğüyle ilgili yapılan tahminler kayıt dışı ekonominin azaldığını göstermektedir. Ülkemizde kayıt dışı ekonomiyle mücadele, Maliye Bakanlığı Gelir İradesi Başkanlığı koordinasyonunda kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğu ve iş birliği içerisinde yürütülmektedir. Bu kapsamda, 2008-2010 ve 2011-2013 dönemi kayıt dışı ekonomiyle mücadele stratejisi eylem planları başarıyla uygulanmıştır. Önceki eylem planlarıyla gelinen aşamayı daha ileriye taşımak ve kayıt dışılıkla mücadeleyi daha kapsamlı bir çerçevede,5 bileşen ve 62 eylemden oluşan 2015-2017 Dönemini Kapsayan Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı Eylem Planı'yla yolumuza devam ediyoruz."dedi.

 

TERÖRLE MÜCADELE KADAR ÖNEMLİDİR
Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü: Kayıt dışılıkla mücadele, terörle mücadele kadar önemlidir. Kayıt dışılık azaldıkça dolaylı, dolaysız vergi dağılımı iyileşecek ve vatandaşın vergi adaletine olan güveni artacaktır. Kayıt dışılık azaldıkça vergi dışı alanlar azalacak, bu durum vatandaş-devlet bütünleşmesine hizmet edecektir. Vergisel kayıplar azaldıkça kamu finansman dengesi daha sağlıklı bir yapıya kavuşacaktır. Böylece, kamu hizmetleri daha etkin bir şekilde sunulacak, kamu hizmetlerinin kalitesindeki artış istihdam imkânlarını artıracak ve insanımızın yaşam kalitesini yükseltecektir. Sonuçta kazanan vatandaşımız olacaktır. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele, AK Parti hükümetleri döneminde en fazla önem verilen konulardan biri olmuştur. Kayıt dışı ekonominin azaltılması konusunda gerekli iradeyi göstererek gerek Hükümet programlarımızda gerekse Maliye Bakanlığının stratejik hedef ve önceliklerinde bu sorunun çözümüne yönelik aldığımız kararları etkin bir şekilde uygulamaya koymuştur. Kayıt dışılıkla mücadelede önemli mesafeler kat edilmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığımızın sorumluluğunda 2008-2010, 2011-2013 dönemi Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planlarını başarıyla uyguladık. 2011-2013 dönemi Eylem Planı'nı 5 amaç çerçevesinde 47 eylem üzerine inşa ederek 15 kamu kurum ve kuruluşumuzun koordinatörlüğünde gerçekleştirdik. Eylem planını Başbakanlık genelgesiyle kamuoyuna duyurarak bu plana ilişkin gelişmeleri üçlü bir izleme mekanizmasıyla etkili bir şekilde takip ettik. Eylem planında yer alan 42 eylemi tamamladık, 5 tanesini ise yeni eylem planına taşıdık. İktidara geldiğimiz 2002 yılı sonundan günümüze kadar gerek yaptığımız hukuki düzenlemeler gerekse de teknik altyapı çalışmalarıyla kayıt dışı ekonomiyle mücadele ettik ve etmeye devam ediyoruz. Bunun neticesinde kayıt dışı ekonominin gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payını 2003 yılından bu yana yaklaşık 5 puan azaltarak yüzde 32,2'den yüzde 27,8 seviyelerine düşürdük. Yeni eylem planı uygulamasıyla 2018 yılı sonunda kayıt dışı ekonominin büyüklüğünü yüzde 21,5 seviyesine indirmeyi hedefliyoruz. Kayıt dışılıkla mücadelenin istenilen başarıya ulaşabilmesinde toplumun tüm kesimlerinin bu mücadeleye katılımı büyük önem taşımaktadır. Hükümetimiz bu süreçte dün olduğu gibi bugün de aynı azim ve kararlılıkla yoluna devam edecektir.