Para trafiğine polis incelemesi

Edirne merkezli 7 ilde düzenlenen ve 7 şüphelinin tutuklandığı Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda şüphelilerin para trafiğe polis ekiplerince inc

GÜNDEM 16.06.2016 17:52:00 0
Para trafiğine polis incelemesi

Soruşturma kapsamında bankada şüphelilerin yaklaşık 5 milyon liralık hesap hareketliliği tespit edilirken, himmet ve bağış adı altında alınan paraların ise kayıt altına alınmadığı belirlendi.

Edirne Emniyet Müdürlüğü, geçen hafta Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik Edirne’nin yanı sıra Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Çanakkale, Zonguldak ve Antalya’da operasyon düzenledi. Soruşturma kapsamında cemaatin Edirne’deki dernek, vakıf üyesi aralarında öğretmen ve imamların da bulunduğu 45 kişi gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından iki grup halinde adliyeye sevk edilen 45 şüpheliden öğretmen ve imam olan N.K., E.D., E.S.B., B.C., H.O., N.E. ve H.İ.K. ‘terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu. Diğer şüpheliler ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

 

BANKA HESAPLARI İNCELENDİ
Haklarında soruşturma yürütülen şüpheliler, hükümet görevlilerini tamamen ya da kısmen engelleme, terör örgütü kurmak ve yönetmek, terör örgütüne üye olmak, terör örgütü faaliyetleri kapsamında resmi belgede sahtecilik, dini inanç ve duyguları istismar suretiyle dolandırıcılık, mal varlığı değerlerini aklamak, terör örgütüne finansman sağlamakla suçlandı. Bu kapsamda banka hesapları da inceleme altına alınan şüphelilerin resmi hareketlerinde Edirne’den İstanbul ve yurt dışındaki bazı hesaplara aktarıldığı belirlendi.
Yapılan incelemede dernek ya da vakıflarda şüphelilerin himmet ve bağış adı altında toplanan ancak makbuzu olmayan 1 milyon 100 bin lira, kurban parası olarak 95 bin euro, himmet parası olduğu öne sürülen 800 bin euro ile birlikte yaklaşık 5 milyon liralık hareket tespit edildi. Himmet ve bağışların kayıt altına alınmadığı için toplanan ve aktarılan paranın çok daha yüksek olduğu öne sürüldü.

 

İMAMLARIN YILLIK BAĞIŞ HEDEFİ
Cemaatin Edirne’deki yapılanmasını da araştıran polis ekipleri, birçok meslek grubunun başına ‘sorumlu imam’ görevlendirildiği ve imamların sohbet toplantıları haricinde yılda bir kez il ve bölge imamının da katıldığı toplantıda bir araya gelerek ‘yıllık himmet, burs, bağış hedefi’ belirlediği tespit edildi. Ayrıca kod isim kullanan ‘sorumlu imamların’ çeşitli şirketlerde çalışan olarak gösterildiği belirlendi. 

 

SAVCILIK SERBEST BIRAKILMALARINA İTİRAZ ETTİ
Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kapsamında tutuklamaya sevk edilen ancak serbest bırakılan şüpheliler hakkında itirazda bulundu. Ayrıca firarda olan 30 şüpheli içinde savcılık tarafından ‘yakalama kararı’ çıkarıldı.