Romanlardan 'suç makinesi' tepkisi

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği üyeleri, romanlara 'suç makinesi' dediği öne sürülen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'a tepki gösterdi. Ellerinde 'Romanlar su

GÜNDEM 15.06.2016 18:43:00 0
Romanlardan

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Milletvekili Özcan Purçu’nun, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın Roman vatandaşlarına yönelik ‘suç makinesi’ ifadeleri kullandığını açıklaması Edirne’de de tepkilere neden oldu. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Çoban’ın nefret suçu işlediğini öne süren 15 kişilik Edirne Roman Eğitim Gönülleri Derneği üyeleri, trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi merkez postanesi önünde bir araya gelerek eylem yaptı.
Dernek Başkanı Turan Şallı, belediye başkanı Çoban’a tepki göstererek, “Belediye başkanı kalbinde insan sevgisini ve hoşgörüsünü kaybetmiş, Romanlara en temel yaşama ihtiyacı olan suyu çok görmüş, sağlık haklarını elinden almış ancak insanlıktan nasibini almamıştır. Bin yıldır yaşadığımız bu topraklarda bizleri üvey evlat yerine koymuştur. Bazen 1’nci sınıf olarak görülen Romanlar, bazı çürümüş zihniye sayesinde suç makinesi olarak görülmektedir. Kişilerin etnik kimliği üzerinden yaşanan bazı sorunlar top yekun suçlayıcı bir ifade kullanılması ötekileştirme, karalamana anlamını taşımaktadır. Kullanılmış olduğu ‘Romanlar suç makinesidir’ sözü nefret suçunu işlemektedir. Burhanettin Çoban’a içindeki kin ve nefreti İslama yakışmayan bir düşünce olduğunu, ‘Romenler suç makinesi değil insan olduğu gerçeğini anımsatıyoruz” dedi.