Çiftçiler emeklerini toplamaya başladı

Çerkezköy ve Kapaklı'da, yulaf,arpa ve buğday hasadı başladı. Çerkezköy'de ilk hasadı Turan Aydın, Kapaklı'da ise İlhami Özkan yaptı.

GÜNDEM 13.06.2016 19:01:00 0
Çiftçiler emeklerini toplamaya başladı

İki ilçede, toplam 80 bin dekarlık alanda buğday,arpa ve yulaf ekimi yapıldığını belirten Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak,"Bölgemizde arpa ve yulaf genellikle yemlik olarak ekildiğinden ekim alanı çok az. Bu da ancak genelde 2 bin dönüm kadar yerde ekilmektedir.10 Haziran’da başlayan yulaf,arpa ve erken biçilen cinsteki buğday hasadı başladı.10 gün sonrada diğer cinsteki buğday hasadı başlayacak ve bayrama kadar hasat tamamlanmış olacak.”dedi.

 

İYİ FİYAT BEKLENTİSİ İÇİNDEYİZ

Çiftçiliğin zor ve meşakkatli bir iş olduğunu belirten Toprak, "Büyük emekler vererek yapılan çalışmanın karşılığı alınmadığı takdirde bir yıl boyunca yapılan tüm emekler ve masraflar boşa gidiyor. Bu yıl çiftçiler olarak beklentimiz geçen yıla göre biraz fazla üretim olacağı yönünde.Çünkü bu yıl yağışlar zamanında geldi ve ürünlerimiz yeterli tane yaptı. Özellikle Trakya bölgesinde çiftçilik yönünden toprağın zayıf olması nedeniyle diğer bölgelerde dönümü 500-650 kilogram buğday yada arpa ve yulaf verirken, Çerkezköy ve Kapaklı  ilçe sınırları içinde bu oran çok düşük. Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerin de tarlanın konumuna göre dönümüne 200-400 kilogram ürün alınabiliniyor.Bir yıl boyunca büyük emekler vererek ürününüzü tarladan hatasız kazasız toplayabiliyorsanız yine kendinizi mutlu hissediyorsunuz."dedi.

 

ALIN TERİNİN HAKKI VERİLMELİ
Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: Yeni hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte çiftçilerimizde emeğinin karşılığını almak için iyi bir fiyat beklentisi içindeler.Temennimiz bu yıl geçen yıla göre daha iyi bir fiyat verilmesi yönünde.Çünkü her yıl masraflar artıyor.Eğer emeğinizin karşılığını alamazsanız o işi boşuna neden yapacaksınız. Herkes alın terinin karşılığını almalı.Ancak ülkemizde yıllardır her zaman mağdur olan çiftçiler oluyor.Artık çiftçilerin mağdur olmaması için alın terinin hakkı verilmelidir.Bu nedenle 2016 hasat yılında çiftçiler olarak iyi bir fiyat beklentimiz var. İnşallah bu yıl beklentimize cevap verilir de en azından çiftçilerimiz bir takım borçlarını kapatır.”

 

Haber / Ahmet KILAVUZ