Geri Gönderme Merkezi'ni incelediler

Avrupa Konseyi Göç ve Mülteciler Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Büyükelçi Tomas Bocek, beraberindeki heyetle birlikte Edirne'de Göç İdaresi'ne bağlı Geri Gönderme Merkezi'nde incelemelerde bulu

GÜNDEM 31.05.2016 20:20:00 0
Geri Gönderme Merkezi

Türkiye’deki Geri Gönderme Merkezi’nde inceleme yapmak üzere Avrupa Konseyi Göç ve Mülteciler Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Büyükelçi Tomas Bocek ve beraberindeki 5 kişilik heyet Edirne’ye geldi. Valiliği ziyaret eden heyet ardından Edirne Göç İdaresi’ne bağlı Yeniimaret Mahallesi’ndeki Geri Gönderme Merkezi’ne geçti.

“TÜRKİYE CİDDİ BİR ÇABA HARCIYOR”
Yaklaşık 215 kaçağın bulunduğu merkezi gezerek incelemelerde bulunan Tomas Bocek ve beraberindeki heyet, sınır dışı işlemlerini bekleyen çoğunluğu Pakistan ve Afganistanlı kaçaklarla görüştü. Heyet adına açıklamalarda bulunan Bocek, Yunanistan ve Makedonya’daki incelemelerin ardından Türkiye’ye geldiğini söyledi. Mültecilerin insan hakları konusunda süreci yakından incelediklerini kaydeden Tomas Bocek, Türkiye’nin bu konuda ciddi bir çaba harcadığını belirterek, “Şu anda burada insan hakları açısından süreci inceliyoruz. Konsey olarak bizim yapabileceğimiz bir şey var mı? Katkımız olacak mı? Ona bakıyoruz. Çok zor bir durum, Türkiye’de milyonlarca insan var. Bununla baş etmek gerçekten zor. Bu durumla baş etmek için eminim ki Türk yetkililer ciddi bir çaba harcıyor. Tabii ki her alanda olduğu gibi, iyileştirilebilecek noktalar var. Biz de onun için buradayız. Edirne’den sonra Kırklareli, İzmir, Adana var. En son Ankara’ya giderek oradaki yöneticilerle görüşeceğim. Ondan sonra nihai raporumu yazacağım” dedi.

İNCELEMELERİ RAPOR HALİNE GETİRECEK
Avrupa Konseyi Göç ve Mülteciler Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Büyükelçi Tomas Bocek ve heyeti, Edirne’nin yanı sıra Kırklareli, İzmir, Adana ve Ankara’da incelemelerde bulunduktan sonra sonuçlarını ve tavsiyelerini ortaya koyan bir rapor hazırlayarak Avrupa Konseyi’ne sunacağı belirtildi.