Öğrencilerden renkli hıdırellez kutlaması

Baharın habercisi olan Hıdırellez, Kızılpınar Anadolu Lisesi'nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Kutlamalarda, yapılan halat çekme ve çuval yarışması ise öğrencileri hem terletti, hem de eğlendirdi

GÜNDEM 9.05.2016 18:35:00 0
Öğrencilerden renkli hıdırellez kutlaması

Okulun bahçesinde yapılan Hıdırellez kutlamalarına, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, okul yönetimi, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

ÖĞRETİMİN BİR PARÇASI
Okullarda düzenlenen etkinliklerin öğretimin bir parçası olduğunu belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, "Bu tür etkinliklerde kadim medeniyetimizin gelenekleri hatırlatılıyor. Milletimiz her türlü anında, baharlarda, bayramlarda çeşitli etkinlikler düzenliyordu. Hıdırellez etkinliği de Türk geleneğinde baharın gelmesi nedeniyle coşkuyla kutlanan bir etkinliktir."dedi.

COŞKUYLA KUTLANAN MEVSİMLİK BAYRAM
Türk-İslam kültüründe Hıdırellez’in ayrı bir önemi olduğunu belirten Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay,
Hıdırellez’in tarihi geçmişi hakkında bilgi verdi. Kubilay” Hıdırellez, ülkemizde ve diğer Türk cumhuriyetlerinde her yıl coşkuyla kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hızır ve İlyas Peygamber’in yer yüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Söz konusu bu günde Hızır ve İlyas Peygamber, konuşarak sohbet ederler. Bu günlerde Allah yolunda bulunmanın ve birlikteliklerinin verdiği sevinçle kuvvet bulurlardı. Hızır Aleyhisselam’ın Allah’ın lütfuyla dolaştığı yerlerde yeşillikler çıkar çorak yerler çiçeklerle bezenirdi. Bu olaya dayanarak halk zamanla bu günlerde buluşup Hızır ve İlyas Aleyhisselam’ın geleneğini sürdürme adına günler tertip ettiler. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk dilinde Hıdırellez şeklini almıştır” açıklamasında bulundu.
Konuşmaların ardından Hıdırellezin geleneksel ‘‘çömlekten niyet çekme’’ ve ‘‘yoğurt mayalama ’’oyunları maniler eşliğinde canlandırıldı. Yapılan halat çekme ve çuval yarışması ise öğrencileri hem terletti, hem de eğlendirdi. Ayrıca halk oyunları gösterileri de yapılırken, öğrenciler tarafından açılan resim sergisi davetliler ilgiyle inceledi. Programın sonunda ise mehteran takımının çaldığı marşlar kutlamaları renklendirdi.