Çerkezköy'de virüs tedirginliği

Edirne'de 1 milyon 200 bin dekarlık arazide ekili buğdayın henüz cinsi tespit edilemeyen virüs nedeniyle erken sararmaya başlaması, Trakya genelindeki çiftçileri tedirgin etmeye başladı. Çerkezköy Ziraat Odası Ba

GÜNDEM 20.04.2016 02:23:00 0
Çerkezköy

Pas virüsüne benzeyen ancak henüz tespit edilemeyen virüsün, Edirne'nin yanı sıra Tekirdağ ve Kırklareli'nde de bazı bölgelerde rastlanıldığını belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün süne tespit çalışmalarıyla birlikte bu virüsü araştırma çalışmalarını birlikte yürüttüğünü belirterek, "İlacı henüz bulunamayan bu virüsün ülkemize Bulgaristan’dan geldiği tahmin ediliyor. Geçen yıl Meriç Nehri’nin boylarında, Bulgaristan’ın 1 – 2 köyünde bu virüse rastlandı. Bu yıl da Edirne’nin neredeyse tamamında etkili oldu."dedi.

VİRÜSÜN BELİRTİLERİ

Virüsün belirtilerinden bahseden Toprak, "Öncelikle buğdaylarda çürümeye yol açıyor. Sonrasında buğdayın yapraklarında sararmalara ve buğdayın çöküşüne neden oluyor. Buğday başak vermeden kurumaya başlıyor. Ege Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi konuyla ilgili yoğun bir şekilde çalışıyor. Fakat henüz virüs ile ilgili bir ilaç bulunamadı" diye konuştu.
 

 

70 BİN DEKAR BUĞDAY EKİLİ
Çerkezköy’deki ekili alanlar hakkında bilgi veren Toprak, "İklim şartları olumlu olduğundan mahsulümüz güzel oldu. Çiftçilerimiz şimdilerde ekinlerini pas ilacı veriyor. Ayçiçeği ekimimiz yüzde 100 tamamlandı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre Çerkezköy’de 70 bin dekar ekili alan var. Bunun 50 bin dekarı buğday, 20 bin dekarı ise ayçiçeği ekili. Resmi olmayan kayıtlara göre ise yaklaşık 100 bin dekar dikili alanımız var. Bunların 70 bin dekarında buğday, 30 bin dekarında da ayçiçeği ekili. Buğday hasadımız temmuz, ayçiçeği hasadımız ise eylül aynında başlayacak” diye konuştu.
Haber / Ahmet KARDEŞ