Mutabakat zaptı imzalandı mı

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde,İğneada nükleer santrali mutabakat zaptınÄ

GÜNDEM 12.04.2016 00:28:00 0
Mutabakat zaptı imzalandı mı

Soru önergesiyle ilgili açıklama yapan Gündoğdu, "Kırklareli ilimiz; dağ, deniz, göl, mağara, kumul, orman ve dere ekosistemine ilave olarak dünyada eşi benzeri olmayan longozları bünyesinde barındıran eşsiz bir coğrafyaya sahiptir.Eşsiz doğal zenginliklere sahip bölgemizde bir yandan biyolojik çeşitliliği korumak için uluslararası sözleşmeler imzalanıp milyonlarca dolarlık harcama yapılırken, bir yandan da; çimento ve kömür limanı, taş ve maden ocakları, termik santral bunlarda yetmezmiş gibi bir de nükleer santral kurulması planlanmaktadır.Nükleer Enerji Santral kazaları ve atık kaynaklı radyasyon; gözlemlenemez ve etkisi geç anlaşıldığı için Dünya çapında felaketlere neden olan, sonuçları öldürücü, gelecek kuşaklar için tehlikeli risklerdir."dedi.
Gündoğdu, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un ‘3. nükleer santral için firmalarla görüşmeler devam ediyor. 3. nükleer santral İğneada'da planlanıyor, mutabakat zaptı imzalandı’ şeklindeki açıklamaları olduğunu belirterek, bakan Albayrak'a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: Ülkemize kurulması düşünülen 3. Nükleer Enerji Santralinin İğneada’da planlandığı ve bu konuda mutabakat zaptının bakanlığınız tarafından imzalandığı doğru mudur?Gelişmiş ülkelerin kapatmaya başladığı ve yenilerinin kurulmasına izin vermediği Nükleer Enerji Santrallerine bakanlığınız olarak ülkemizde yapılmasına neden ihtiyaç duyulmaktadır.Ülkemiz için 3. Nükleer Enerji Santrali kesinlikle bir ihtiyaç mıdır, ihtiyaç ise, yapılacağı yer konusunda Kırklareli İğneada bölgesi kesinleşmiş midir, kesinleşmiş ise bakanlığınızın seçtiği İğneada’nın belirlenmesinin ekonomik, çevresel, sosyal ve bilimsel gerekçeleri nelerdir?Her geçen gün yaygınlaşan yenilenebilir enerji kaynaklarının teknolojik gelişimi düşünüldüğünde 3.Nükleer Enerji Santralinin yapımından vazgeçilmesi düşünülmekte midir, yoksa yapılması konusunda kesin karar verilmiş midir, verildi ise bu konuda Bakanlığınızın çalışmaları hangi aşamaya gelmiştir, bundan sonraki süreçte bu konuda neler yapılması planlanmıştır?