Büyükşehir'den 'Roman açılımı'

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür Şube Müdürlüğü tarafından 'Dünden Bugüne Tekirdağ'daki Roman Toplumu Sorun ve Çözümleri' kon

GÜNDEM 26.02.2016 13:00:00 0
Büyükşehir

Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Yılmaz İçöz Sahnesi'nde gerçekleşen çalıştay'a Türkiye'nin ilk Avrupa'nın ise 3'ncü Roman Milletvekili CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun yanı sıra, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Süleymanpaşa Roman Sosyal Yardımlaşma Eğitim Ve Dayanışma Derneği Başkanı Serkan Kara, 59 Tekirdağ Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Salih Pirbudak, Özçorlulular Derneği Başkanı Bahattin Pektaş, Malkara Roman Dernek Başkan Yardımcısı Hasan Kocabaş, Şarköy Müzisyenler Derneği Başkanı Hüseyin Maral, Hayrabolu Roman Derneği Başkanı Hüseyin Zengin, Saray Roman Derneği Başkanı Remzi Şare, Çerkezköy Roman Derneği Başkanı Mustafa Demirkır, Muratlı Roman Derneği Başkanı Tahir Pirbudak,  İstanbul Marmara Roman Derneği Başkanı Sinan Karaca, İstanbul Kuştepe Çiçekçiler Roman Federasyonu Dernek Başkanı Metin Salih Şentürk ve Silivri Roman Derneği Başkanı Kamil Kalaycı ile birlikte çok sayıda Roman vatandaşı katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştayda, divan kurulunda Serkan Kara, Bahattin Pektaş, Zeki Atasoylu, Hüseyin Bozkır yer aldı.

BİRÇOK ROMAN VATANDAŞA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ
Türkiye’de bulunan Roman gruplarının büyük bir kısmının Batı Anadolu’da ve Trakya’da yaşarken diğer bir kısmının da Türkiye’nin doğusunda yaşadığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Güzel şehrimiz Tekirdağ'da birçok Roman vatandaşımıza ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın en renkli göçebe topluluklarından biri olan Roman vatandaşlarımız geleneklerini ve göreneklerini korumayı başarmış, toplumda özel ve önemli bir yer edinmiştir."dedi.
ETÜD EVİ YAPILACAK
Roman vatandaşların sorunlarının başında istihdam sorunu olduğunu belirten Başkan Albayrak, "Ayrıca barınma ortamlarının elverişsizliği, sağlıklı bir yaşam sürmeleri noktasında tehdit oluşturmaktadır. Dolayısıyla Roman vatandaşlarımızın sosyal yerler noktasındaki sorununun aşılması, ortadan kalkması hayati bir önem taşımaktadır. Eğitim hizmetlerinden yeterince yararlanılamaması da Roman çocuklarımızın iyi bir gelecek oluşturamamalarına neden olmakla birlikte istihdam sorununun temelini oluşturmaktadır. İstihdam edilebilirliğinin arttırılması için geliştirilmiş eğitim becerileri ve rehberlik hizmetleri gereklidir. Tüm bu alanlarda başarının elde edilebilmesi için kurumlar, sosyal paydaşlar ve Roman derneklerinin işbirliği içerisinde olması şarttır. Süleymanpaşa Belediye Başkan Ekrem Eşkinat ile yaptığım görüşmeler sonucunda bir Etüd Evi yapma kararı aldık.” dedi.
BİNDE 4'Ü ÜNİVERSETİYİ BİTİREBİLİYOR
Roman vatandaşların yüzde 96’sının işsiz olduğu sonucuna ulaştıklarını belirten CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Eğitim noktasında da büyük bir sıkıntı var. Roman çocuklarımızın yüzde ikisi liseyi, yalnızca binde 4’ü üniversiteyi bitirebiliyor. Eğer çocuklarınızı eğitime yönlendirmezseniz ileride size sosyal anlamda külfet olur. Çünkü işsiz insanı muhtaçlık psikolojisi ile yönetmeye kalkarsanız, sosyal riski arttırmış olursunuz. Şuan Roman mahallelerinin durumu budur. Eğitime çeşitli sebeplerden dolayı erişemeyen, istihdam noktasında düzenli bir iş, maaş ve güvencesi olmayan insanlar sosyal risk altındadır.” dedi.
Çalıştayın ardından konuşmacılara plaket takdim edildi.