Çam keselere biyolojik müdahale

Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü, Süleymanpaşa ilçesine bağlı Atatürk Ormanındaki çam ağaçlarına arız olan çam kese böceği ile mücadele çalışmaları başlattı.

GÜNDEM 23.02.2016 13:19:00 0
Çam keselere biyolojik müdahale

Çam kese böceği mücadele ile ilgili açıklamalarda bulunan Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun, "Kimyasal ilaçların çevreyi kirletmesi, faydalı böcek, arı ve kuşlarla diğer canlıları öldürmesi nedeniyle ilaçlı kimyasal mücadele yöntemleri Orman Genel Müdürlüğümüzce yasaklanmıştır. Havadan kimyasal mücadele doğaya olan zararları nedeniyle yapılmamaktadır. Ayrıca yerleşim merkezlerinde havadan kimyasal ilaçlama uygun değildir. Kimyasal Mücadele dışında mekanik ve biyolojik mücadele yöntemlerinin uygulandığı çalışmalar en geç bir ay içinde bitirilecektir. Mücadele kapsamında ağaçların yan dallarındaki tırtıllı keseler toplanarak yapılan biyolojik mücadele adacıklarında kese böceklerini yiyen faydalı böceklerin (Phyrix caudata) tüketimine sunulmaktadır.  Bu şekilde faydalı böceklerin çoğalmasıyla zararlı kese böcekleri doğal yollarla sahadan uzaklaştırılacaktır. Erişilemeyen yüksek dallardaki sürgünler vinç kiralanarak vinçle toplatılmaya devam edilmektedir. Doğaya uygun olan mücadele biyolojik mücadeledir."dedi.

AĞAÇLARI KURUTUYOR
Çam kese böceğinin ağaçları kuruttuğunu sözlerine ekleyen Uzun, "Atatürk Ormanına her yıl çam kese böceği tasallut olmakta yaptığımız mücadele ile bu böcekler minimum seviyede tutulmaktadır. Bu yıl hava şartlarına bağlı olarak böcek yoğunluğu biraz fazla olmuştur. Çam kese böceği nedeniyle bu ormanda bir tane bile ağaç kurumamıştır. Ancak bu böcekler ağaçların ibrelerini yemek suretiyle ağaçları zayıf düşürebilmekte, büyümesini yavaşlatmakta ve ağaçların kurumuş gibi görünmesine sebep olmaktadır. Bu ağaçlar Nisan, Mayıs aylarında yeniden ibre vermekte ve yeşil görünümünü kazanmaktadır. Bu bakımdan çok pahalı ve doğaya zararlı olan kimyasal ilaçlamanın gereği yoktur. Doğal denge içerisinde zararlı böcekleri tüketen faydalı böceklerin yapmış olduğumuz mücadele havuzlarında çoğaltılmasıyla zararlı böceklerin yoğunluğu gelecek yıllarda azalacak ve ağaçlar daha rahat büyüyebilecektir. "