Sigara içenlere kanser ilacı yok

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 3 Şubat gününden itibaren akciğer kanseri olan hastaların ilaç parasını ödemek için "sigara içmemiş olma" şartı getirdi. SGK bununla da kalmadı skleroz (MS) hastalar?

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 16.02.2016 09:29:00 0
Sigara içenlere kanser ilacı yok

Daha önce tedavi için ilaç masraflarını karşılayan SGK'nın verdiği bu kararın tasarruf amaçlı olduğu belirtildi. Resmi Gazete'de 24 Mart 2014 tarihinde yayınlanan Sağlık Uygulama tebliğinde, bir ilacın ruhsatlı endikasyonları ve prospektüs dozu dışında kullanımının ancak Sağlık Bakanlığınca verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onayı ile mümkün olduğu belirtiliyor ve bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Endikasyon Dışı İlaç Kullanımı Kılavuzu"nda belirtilen esaslara da uyulması şartı getiriliyor. Kılavuzda tanımlanmamış durumlar için de Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı ilaç kullanımı onayı aranıyor. Ancak SGK 3 Mart günü itibariyle Sağlık Bakanlığı'nın izin verdiği endikasyon dışı ilaç kullanımındaki bazı ilaçları ödeme kapsamına almak için şartlar öne sürdü.

SİGARA İÇMEME ŞARTI
Konuyla ilgili açıklama yapanTüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, SGK'nın bazı hastalıklarda getirdiği geri ödeme şartlarının vatandaş sağlığını kötü etkilediğini belirterek, “Örneğin 3 Şubat günü akciğer kanseri olan bir hastanın ilacını ödemek için sigara içmemiş olma şartı getirildi. Bu durum kabul edilebilir değil" dedi. Saydan şunları söyledi: “Hayati önemi haiz bir grup ilaç prospektüsünde belirlenen endikasyonlar dışında başka hastalıklarda da faydalı olabiliyor. Bu ilaçların SGK tarafından parasının ödenebilmesi Sağlık Bakanlığı'nın vereceği özel izinlere bağlı. Bu güne kadar bu uygulama adı geçen iki kurumun organize çalışmaları ile başarıyla sürdürülebilirken, SGK bu uygulamada kuralları zorlaştırıp, Sağlık Bakanlığı'nın düzenlediği izin belgelerini kabul etmeyerek hastaları adeta kendi haline bıraktı.