PARA KESİNTİSİ OLMAYACAK!

Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel'in girişimleri sonucunda, İller Bankası tarafından yanlışlıkla gönderildiği ve taksitlerle geri istendiği söylenen 200 milyon TL paranın olmadığı ortaya ç

GÜNDEM 5.02.2016 14:09:00 0
PARA KESİNTİSİ OLMAYACAK!

Geçtiğimiz günlerde İller Bankası’nın yaptığı yanlış hesaplama nedeniyle Şanlıurfa’ya gönderilmesi gereken paranın 1 yıl boyunca Tekirdağ’a gönderildiği yönündeki haberlerin ardından Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel harekete geçti. İller Bankası ile irtibata geçen Yel’e ‘Yanlış hesaplama olmadığı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin para iade etmesinin söz konusu olmadığı’ yönünde cevap geldi.

MUSTAFA YEL KONUYU ARAŞTIRDI

Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, İller Bankası’ndan Tekirdağ’dan yapılacağı söylenen 200 milyon TL para kesintisini sordu. İller Bankası Mustafa Yel’e yaptığı yazılı açıklamada böyle bir kesintinin olmayacağını bildirdi. Yel, İller Bankası’ndan gelen cevabı Tekirdağ kamuoyu ile, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile İller Bankası A.Ş arasında; Tekirdağ Basınında ve Ulusal Basında yer alan “İller Bankası Tekirdağ'a gönderdiği paraları geri istedi!” türünden haberlerin gerçekleri yansıtmadığı yönünde İller Bankası Genel Müdürlüğünden tarafıma gelen bilgi notunu kamuoyunun bilgisine sunuyorum.”diyerek paylaştı.

Milletvekili Mustafa Yel, Marmara Haber’e telefonla yaptığı açıklamada ise, “Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanımızın bir açıklaması vardı. Bizde Tekirdağ’ın bir hak kaybı varsa önüne geçelim diye durumu İller Bankası’ndan sorduk. Öyle bir şey olmadığı bize açıklandı. 200 milyon TL fazla para ödemesi ve bunun geri istenmesi diye bir şey yok. Belki Büyükşehir’deki arkadaşlarımız yanlış bir hesaplama yapmış olabilir.”ifadelerini kullandı.

MEVZUATA UYGUN HESAPLANMIŞTIR

İşte İlbank’tan gelen açıklama: İki belediye için yapılan pay tahakkukları 2015 yılı içerisinde mevzuata uygun olarak hesaplanmış ve herhangi bir yanlışlık söz konusu değildir. Pay hesaplamaları 5779 sayılı ve 6360 Sayılı Kanunların ilgili maddelerine göre yapılmaktadır. Büyükşehir Belediyeleri bu kanunlara göre bankamızdan direkt olarak pay almamakta, Büyükşehir İlçe Belediyelerinin paylarından ayrılan yüzde 30’ların toplamını almaktadır. Gazetede Tekirdağ’ın yüzölçümü olarak bildirilen 6.339 kilometrekare yanlış olup, doğrusu (Mevzuata göre İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün bankamıza gönderdiği veri 6.156 kilometrekare, Şanlıurfa için yazılan 19.451 kilometrekare yanlış, doğrusu 19.260 kilometrekaredir. Kanundan yapılan alıntılarla hazırlandığı düşünülen yazıdaki tahakkuk bilgileri Özel İdarelerin pay hesaplamaları ile Büyükşehir İlçe Belediyelerinin pay hesaplamaları karıştırılmıştır.

200 MİLYON FAZLA PARA GÖNDERİLDİĞİ DOĞRU DEĞİLDİR

 Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin pay hesaplamaları karıştırılmıştır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne 200 milyon fazla para gönderildiği ve bu paranın taksitler halinde geri istendiği doğru değildir. Yazıda bahsedilen Büyükşehir İlçe Belediyelerine gelişmişlik endeksine göre para gönderildiği doğru değildir. Gelişmişlik Endeksi kıstası, Özel İdareler ile Büyükşehirler dışındaki diğer belediyelerde uygulanmaktadır. 2015 yılı içerisinde böyle olay meydana gelmemiştir.