Çerkezköy Kent Konseyi'nden kanser konferansı

Çerkezköy Kent Konseyi tarafından 'Kanser konferansı' düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Çerkezköy Toplum Salığı Dr. Merve Özgel katılırken, 'Kanser nedir?' 'Belirtileri

GÜNDEM 4.02.2016 13:50:00 0
Çerkezköy Kent Konseyi

Konferansa Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz,Çerkezköy Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Funda Serfice ve Kadın Meclisi Üyeleri, Optimed Hastanesi ve İrmet Hospital’in kurumsal pazarlama sorumluları ile vatandaşlar katıldı.

KANSER NEDİR

Çerkezköy Toplum Sağlığı Dr. Merve Özgel, konuşmasına kanserin tanımı ile başladı. Dr. Özgel, şunları anlattı: “Vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır ve ancak mikroskopla görülebilirler. Sağlıklı vücut hücreleri (kas ve sinir hücreleri hariç) bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların (vücut içi ve dışındaki) onarılması amacıyla bu yeteneklerini  kullanırlar. Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır. Sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölüneceğini bilir. Buna karşın kanser hücreleri, bu  bilinci kaybeder, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri birikerek tümörleri (kitleleri) oluştururlar, tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz adı verilir. Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde, var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır.”

KANSERİN NEDENLERİ

Dr. Merve Özgel,daha sona kanserin nedenlerini anlatarak şunları dedi: “Kanserin sebebi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir. Sigara alkol kullanımı, uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.), bazı virüsler, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığı.”

KANSERİN BELİRTİLERİ

 “Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir.”diyen Özgel, şunları kaydetti: “Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir. Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı. Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler. İyileşmeyen yaralar. Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük. Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık. Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara. Büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler.”

KANSERDE ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Konuşmasının sonunda kanserin erken teşhis edilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Özgel, “Tedavi şansını artırır. Tedaviyi kolaylaştırır. Tedavi giderlerini azaltır. Doku ve organ kaybını önler. Sakatlık bırakmaz. Hayat kurtarır.”dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN