Organları başkalarına hayat verdi

Kapaklı'da kocası tarafından ensesinden kurşunlanarak ağır yaralanan 3 çocuk annesi Nuran Çakmak'ın (35), beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından, yakınlarının da izniyle organlarÄ?

GÜNDEM 4.02.2016 13:15:00 0
Organları başkalarına hayat verdi

İddiaya göre Nuran Çakmak yaklaşık 8 ay önce 3 çocuğunu da yanına alarak evden ayrılıp memleketi Ağrı’ya gitmişti. 26 Ocak tarihinde Kapaklı’ya dönen Nuran Çakmak, eşinden ayrılmak istediğini söyledi. Eşine sinirlenen cani koca evde bulunan silahıyla Nuran Çakmak’ı ensesinden vurdu. Nuran Çakmak’ın kocası Abdullah Çakmak tutuklanarak ceza evine gönderilirken; Özel İrmet Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan talihsiz kadın ise 8 gün boyunca sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetti.

TSK UÇAK TAHSİS ETTİ
Koca dehşetine kurban giden Nuran Çakmak’ın organları, kardeşinin rızasıyla bağışlandı. Vakit kaybetmeden İstanbul Bölge Organ Koordinasyon Merkezi ile irtibata geçen Özel İrmet Hastanesi yönetim, Nuran Çakmak’ın organların alınması için gerekli tetkikleri yaptı. Organ bağışı için ilk ekip Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tahsis ettiği uçakla sabah saat 05.30’da Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden geldi. Askeri Yaklaşık 2 buçuk saat süren operasyonun ardından ekip, Nuran Çakmak’ın kalbini alıp Ankara’ya doğru yola çıktı.

DİĞER İKİ EKİP İSTANBUL’DAN GELDİ
Organ bağışı için ikinci ekip ise saat 06.00 sıralarında İstanbul Şişli Memorial Hastanesi’nden geldi. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından Nuran Çakmak’ın karaciğer ve iki böbreğini alan ekip, İstanbul’a hareket etti. Saat 09.30 sıralarında da İstanbul Çapa Hastanesi’nden bir ekip geldi. Yaklaşık bir saat süren operasyonun ardından Nuran Çakmak’ın kornealarını alan ekip de hastaneden ayrılarak İstanbul’a doğru yola çıktı.

HASTAMIZIN ORGANLARI BAŞKA İNSANLARA HAYAT VERDİ
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özel İrmet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ahmet Türker, “Maalesef çok üzücü bir olay. Aile içi şiddet sonucu hastamızın vefatı üzüntü verici. Biz diğer insanlara da faydalı olabilmesi için beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ nakil koordinasyon merkezi ile bağlantı kurduk. Hastamızın birçok organına talip çıktı. Sabaha karşı Ankara ve İstanbul’dan gelen ekiplerle birlikte hastamızı ameliyata aldık. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tahsis ettiği kargo uçakla Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden ekip, Ankara’da ihtiyaç duyan bir hastaya nakletmek üzere hastamızın kalbini aldı. Çapa’dan gelen ekip hastamızın kornealarını, Şişli Memorail Hastanesi’nden gelen ekip de karaciğer ve böbreklerini aldı. Böyle üzücü bir olay sonrası hastamızın organları başka insanlara hayat verdi. En azından biz de son anda böyle bir iyilik yapmış olduk” dedi.
Haber / Ahmet KARDEŞ