İş güvenliği okullarda da uygulanacak

Çerkezköy Güvenbir İlkyardım Eğitim Merkezi Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, 'İş Güvenliği' uygulamasından okullarında yararlanacağını belirterek, "İş G?

GÜNDEM 31.12.2015 13:24:00 0
İş güvenliği okullarda da uygulanacak

Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, okullara yönelik yapılacak iş güvenliği uygulaması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çolak, “Okullarda  bir çok öğrencinin yaralanmasına ya da kaza tehlikesi atlatması okullardaki iş güvenliğinin tartışılmasına yol açtı.Bu nedenle Temmuz 2016 tarihi itibariyle okullarda da devreye girecek olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, okulda görevli öğretmen ve memur sayılarına göre uygulanacak.”diye konuştu.

OKUL YÖNETİMLERİ SORUMLU OLACAK

Uygulamanın öncelikle öğrencilerin ve okuldaki toplam kişi sayısının göz önüne alınarak gerçekleştirileceği söyleyen Çolak, “Ülkenin farklı noktalarında bir çok okulda öğrenci yaralandı ya da kaza tehlikesi atlattı.Çorum’da bir öğrencinin koluna kapı kolu saplandı, Rize’de ise eğitimin olduğu bir okulda kurulan demir iskele ile dış cephe çalışmaları yapıldı.Yaşanan bu kazalar ve alınmayan önlemler okullardaki iş güvenliğinin tartışmasına yol açtı. Uygulamanın yürürlüğe girmesinin ardından okullarda yaşanabilecek kazalardan okul yönetimleri sorumlu olacaktır.”dedi.

ÖĞRENCİ SAYISI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI

Uygulamayla ilgili olarak bazı noktalara dikkat çeken Dr. Ali Çolak, “Uygulamaya göre 50’den fazla öğretmen ve personel bulunan okullarda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları bulunması gerekecek.Uygulamanın,eğitim ortamlarını daha sağlıklı ve güvenli olması için planlanmaktadır.Uygulamada okullardaki öğretmen ve personel sayıları da dikkate alınacaktır. Bu düzenleme okullardaki tüm kişileri yani öğrencileri de kapsaması gerekmektedir.”ifadelerine yer verdi.

OKUL İÇİ TASRIM ÇOK ÖNEMLİ

Okul içi tasarımında çok önemli olduğunu belirten Dr. Ali Çolak, “Öğrencilerin güvenliği için özellikle okul içinde ve bahçesinde,olası kazaların önüne geçebilecek önlemler mutlaka alınması gerekmektedir. Okullardaki kapı kolları yuvarlak, masa ve sandalye uçları keskin olmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Aynı zamanda merdiven korkulukları, merdiven basamakları, lavoba aynaları ve okul araç-gereçleri olası bir kaza halinde öğrencilere zarar vermeyecek şekilde düzenlenmelidir.”diye konuştu.

PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR DA OLMALI

Okullarda psikolojik danışmanlarında olması gerektiğine dikkat çeken Çolak, “Okullarda İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin dışında psikolojik danışmanların da olması gerekmektedir. Özellikle ergenlik döneminin öğrenciler için en kırılgan dönem olması nedeniyle profesyonel danışmanların öğrencilere destek olarak, yaşayabilecekleri problemleri aşmaları konusunda yardımcı olacaklardır.”diye konuştu.

OKULLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BAZI DETAYLAR

Çolak, okullarda İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda dikkat edilmesi gereken detayları ise şöyle sıraladı: 1- Yangınla ilgili tedbirler alındımı. 2-Acil durum eylem planı yapıldı mı? Risk analizi yapıldı mı? Çalışanların işe uygun sağlık raporları tamamlandı mı? Binanın elektrik tesisatı doğrudan erişime açık mı? Okul giriş çıkışlarında yeterli alan varmı? Pencereler düşme tehlikesi barındırıyor mu? Prizler korumalımı, okul duvarlarındaki korkulukların ucu sivri mi?  

Haber/Seyit SÜREN