EDİRNE'NİN İLÇELERİ

HAVSA HAVSA GÜÇLÜ BİR EKONOMİYE SAHİP Topraklarının neredeyse tamamı verimli Trakya ovalarından müteşekkil Havsa, Trakya'da tarımın layıkıyla yapıldığı, tarımsal mekanizasyonun en il

KÜLTÜR SANAT 28.12.2015 12:46:00 0
EDİRNE

Yanısıra son zamanlarda kanola üretimi mübadele yöntemi ile alternatif bir üretim olarak ilçe tarım arazilerinde yapılmaktadır. Bostan ve bağcılık ise yöredeki diğer önemli tarım ürünleri arasında yer alır.

HAVSA TRAKYA’DA HAYVANCILIĞIN EN İYİ YAPILDIĞI YERDİR

Havsa, Trakya’da hayvancılığın en iyi yapıldığı yerleşimlerden birisidir. Küçük ve büyükbaş hayvancılık faaliyetleri yaygındır. Trakya’nın hayvancılıktaki geleneklerinden birisi olan hayvan pazarlarından en büyüğü ve sonuncusu, üstelik de Tarım bakanlığınca onaylı tek hayvan pazarı halen ilçede kurulmaktadır.

 

 

Trakya’nın her yerinden gelen yetiştiriciler ve alıcılar bu büyük pazarda buluşurlar. İlçede yetiştirilen tarım ve hayvancılık ürünleri bu alanlarda yan sanayi dallarının oluşmasına olanak vermektedir. Dolayısı ile istihdama katkı sağlamaktadır.

OKUR YAZARLIK ORANI YÜKSEKTİR

Trakya’nın hemen her yerinde olduğu gibi Havsa’da da okur yazarlık oranı Türkiye sıralamasının üst sıralarındadır. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet veren ilk ve orta öğretim kurumlarının yanı sıra Trakya Üniversitesi’ne bağlı Havsa Meslek Yüksekokulu ilçenin kazanımları arasında yer almaktadır. İlçede öğrencilerin konaklamasına olanak veren öğrenci pansiyonculuğuna dair açılan işletmeler son yıllarda ilçe halkı için yeni geçim kaynakları sağlamaktadır.

 

 

 

TARAKLARINDA UZUN SÜRE HÜKÜM SÜRDÜĞÜ YER

Tarihi süreçleri takip ettiğimizde bu bölgenin en eski sahiplerinin Trak kabileleri olduğunu söylemek doğru bir tesbit olacaktır. İlçenin değişik yerleşimlerinde raslanan menhirler, tümülüsler ile buralarda yapılan kazılardan elde edilen buluntular bu konuda ipuçları vermektedir. Yöre Roma döneminde Niki adı ile anılan ilk toplu yerleşime ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Roma sonrası Bizans’ı da gören yöre, Osmanlı’nın Rumeli’yi fethi ile 1. Murat döneminde Osmanlı kimliğine bürünmeye ve onun eserleri ile donatılmaya başlanır. Anadolu’dan getirilen Türk toplulukları yöreye iskan ettirilir. Hasköy Osmanlı’nın yörede ilk yerleştiği yerleşimlerin en gelişmiş hale ulaşanıdır. Öte yandan Havsa o dönemlerde ilk olarak Hoşa adıyla anılmaya başlar. Fakat Havsa’nın asıl kimliğini bulması 16.yy sonlarında Sokollu Mehmet Paşa dönemindedir. Paşa’nın buraya yerleşmesinden sonra kendi adıyla anılan ve çok geniş bir alana yayılan Sokollu Külliyesi Havsa’nın bir çekim merkezi olmasının da önünü açmıştır.

 

 

 

2. BAYAZID’IN EŞİ HAFSE SULTAN UZUN SÜRE HAVSA’DA YAŞADI

Edirne’nin Osmanlı’ya neredeyse bir asır boyunca başkentlik etmesi de İstanbul’a giden yol üzerinde bulunan Havsa’nın önemini daima sürdürmesini temin etmiştir. 2.Bayezid’in eşi Hafize Sultan bir dönem burada yaşamış ve bu sebeple onun isminden çağrışımla “Hafse” diye anılır olmuştur. Bu isim sonraları Hafsa’ya dönüşmüştür.

İlçenin çeşitli yerleşimlerinde, özellikle Osmanlı’nın son yüzyıllarında Rum-Bulgar nüfusun bir arada yaşadığı dönemler olmuştur. Genel itibarı ile 93 Harbi sonrası ( 1878-79 ) Balkanlar’daki koca bozgundan kaçan muhacir topluluklarınca iskan edilerek şimdiki demografik yapısına kavuşması cumhuriyet dönemindeki mübadeleler ile tamamlanmıştır.

UZUN SÜRE İŞGAL ALTINDA KALDI

Cumhuriyet öncesi Ruslar’dan başlayarak özellikle Bulgarlar zamanında mezalime dönüşen acı işgal yıllarını yaşayan Havsa, 4 Kasım 1922 yılında en son Yunan işgalinden kurtularak ülke topraklarına katılmıştır. İlçenin çeşitli yerleşimlerinde Osmanlı akıncıları ve büyüklerine dair anıt mezarlar, Balkan Savaşları’nın acı hatıralarını diri tutmak için şehitlerimize adanmış anıt ve şehitliklere rastlamak mümkündür.

ZENGİN MUTFAĞA SAHİPTİR

Havsa yöre mutfağı Trakya'nın diğer kesimlerinde de rastlanan ortak bir Rumeli yemek kültürünün etkisi altındadır.

 

 

Kapama, kaçamak, zennik ( otlu börek ), mamzana denilen yöreye has yaz salatası, sakatat ağırlıklı Rumeli çorbaları ( kelle-paça-ciğer çorbası, beyin çorbası vb...), erişte, kuskus, tarhana, katık ve turşular gibi kışlıklar yöre mutfağında büyük yer tutar. Hayvancılığın yörede yaygın ve sağlıklı bir şekilde yapılıyor olması sonucu et ürünleri ve et yemekleri beslenmede büyük yer tutar. Öte yandan süt ve süt ürünleri yöre mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Bu konuda kaliteli bir üretime sahip olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Bağcılık yörede geçmiş yüzyıllardan beri itinayla yapılmaktadır. Dolayısıyla "hardaliye" yapımı halen raslanan yöresel özellikler gösteren bir bağcılık üretimidir.

Hazırlayan/Seyit SÜREN