ERİDNE'NİN İLÇELERİ

İpsala-12 İpsala Hıdırellez etkinlikleri Her yıl ilimizde ve ilçemiz de düzenlenen etkinliklerle kutlanan Hıdırellez, Hızır ve İlyas peygamberin yeryüzünde buluşup darda kalanlara,isteği olanlara, zorluk ?

KÜLTÜR SANAT 21.12.2015 11:24:00 0
ERİDNE

6 mayıs aynı zamanda baharın başlangıcı, bereket ve bolluğa adım atış günüdür.

HAYAT SUYU BULMAYA ÇALIŞILIR
Bu özel günün tarihi ve nasıl oluştuğu ile ilgili bir çok rivayet vardır. Bu rivayetler sadece Türkiye’de değil, İran, Irak, Suriye, Türki devletler tarafından da bilinir ve her toplum kendi kültürel zenginlliklerine göre kutlar.Genellikle bu günle ilgili rivayet şöyledir:Dünya hükümdarı Zulkarneyn(çift boynuzlu),bu hükümdarın iskender olduğu ile ilgili bir çok çalışma vardır,ölümden çok korkar. Bu korku ona ab-ı hayat suyunu bulma sevdasına düşürür. Alimlere sorar bu suyun nerde olabileceğini .Herkes bir isim yada yer söyler. Ama alimlerin ortak verdiği tek bir isim vardır. Hızır peygamber. ..Hem güvenilir hem de inançlıdır. Bu suyu sadece onun bulacağını sultana inandırırlar. HZ. Hızır bu teklifi kabul eder, yardımcı olarak da yanına kardeşi, yine peygamber olan Hz. İlyas’ı görevlendirirler.Atları ve azıklarıyla yola koyulan bu iki mübarek insan, dağları ,denizleri aşar, Kaf dağını geçer ve 6 ay gece 6 ay gündüz yaşanan bir yere gelirler. Karanlıklar (zulumat) ülkesi olarak bilinen bir yerde konaklarlar.atlarını dinlendiirir bir pınar gözünde azıklarını yerler. O sırada yanlarınde getirdikleri kurutulmuş bir balığı suya düşürürler. Balık birden canlanıp kaçıp gidince iki kardeş ab_I hayatı bulduklarını anlarlar. Hemen bu sudan içerler. İçince Hak Teala tarafından ölümsüz olurlar. İşte onların ölümsüzlüğe karıştığı bu günde Allah bu iki peygamberi yeryüzüne gönderip insanlara yardım etmesi için görevlendirmiştir.
6 mayısta her yıl yeniden doğuş,tazelenme, ölümsüzlük ,bereket anlamarıyla bu gün kutlanır. İpsala halkı arasında bilinen onlarca ritiüel vardır. 6 mayıstan bir gün önce gecesi gül fidanının altına istekler konup dua edilir. Cüzdan koyanlar, bebek çizenler, ev yapanlar. Hızır’ın gülü çok sevdiği ve gül fidanlarını dolaştığı söylenir. O gün çalan kapılara mutlaka hızır mı geldi acaba diye bakılır. Eğer bir fakir,gariban ya da çocuk gelmişse isteği hemen yerine getirilir.

İpsala'da Hıdırellez
Hıdrellezden bir gün önce kırlardan hıdrellez çiçeği denilen sarı çiçekler, yoksa diğer çiçekler toplanır. Toplanan bu çiçekler akşamdan su dolu bir kovanın içine konulup, gül ağacı dibine sabaha kadar bırakılır. Hıdrellez sabahı çocuklar bu su ile yıkanır, büyüklerde elini yüzünü yıkarlar. Bu su ile yıkanan insanların daha sağlıklı olacağına inanılır. Hıdrellez günü gecesi ise genç kızlar bir araya toplanır, su dolu bir kovanın içersine çiçek koyarlar, kovanın üzerini örtüyle örterler. Kızlar bu çiçekleri örtünün altından bakmadan mani söyleyerek çekerler. Çekilen çiçekler tekrar kovaya doldurulup Hıdrellez sabahı erkenden dört yola atılır. Oradan geçen delikanlı hangi kızın çiçeğini aldıysa onunla evleneceğine inanılır.Hıdrellez günü dallık mevkiinde piknik yapılır, çeşitli eğlenceler düzenlenir.

 İpsala Türküsü

İpsala’da Kol Geziyor

 

İpsala’da kol geziyor aman

Arap Binbaşı yandım aman aman

Arap Binbaşı aman aman

Gelene geçene yavrum aman

Atıyor taşı aman aman

Yare yolladım be ağalar aman

Gövdesiz başı yandım aman aman

Gövdesiz başı aman aman

 

İpsala’da kol geziyor aman

Arap Binbaşı yandım aman aman

Arap Binbaşı aman aman

Sana n’oldu kar beyazım(benim yarim)aman

ah sana n’oldu aman aman

 

Sarardı gül benzin soldu ah

Muma döndü aman aman

İpsala’nın ortasında aman

Burmalı çeşme yandım aman aman

Burmalı çeşme aman aman

 

Akıtma çeşmeyi yavrum aman

Bağrımı deşme aman aman

Bize mahpus kaçağı derler aman

ardıma düşme yandım aman aman

ardıma düşme aman aman

 

İpsala’da kol geziyor aman

Arap Binbaşı yandım aman aman

Arap Binbaşı aman aman

 

İpsalanın ortasında aman

Ayvalık narlık yandım aman aman

Ayvalık narlık aman aman

Yarime yolladım ağalara aman

 

Sırmalı yağlık aman aman

Ne güzel işlermiş ağalar aman

Eline sağlık yandım aman aman

Eline sağlık aman aman

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN