Yüceer Bakan Güldemet'e Ergene'yi sordu

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, bir zamanlar Trakya'ya hayat veren ancak şimdi kirlilikle anılan Ergene Nehri'ni Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma GÃ?

GÜNDEM 17.12.2015 16:47:00 0
 Yüceer Bakan Güldemet

Ergene’nin sadece Trakya’nın değil Türkiye’nin sorunu olduğunu dile getiren Yüceer, zehir saçan nehrin çevresindeki doğa ve canlılara da zarar verdiğini, 4. derece kirli su halini aldığını bildirdi.

BAKANLIĞIN GÖREVİ

Ergene için atılan adımların göstermelik olduğunu söyleyen Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görevleri arasında “Faaliyetleri sonucu alıcı ortamlara katı, sıvı ve gaz halde atık bırakarak kirlilik oluşturan veya oluşturması muhtemel her türlü tesis ve faaliyetin, çevresel etkilerini değerlendirmek; alıcı ortamlar ile ilgili ölçüm ve izleme çalışmalarını yapmak; bahse konu tesis ve faaliyetleri izlemek, izin vermek, denetlemek ve gürültünün kontrol edilmesini sağlamak” olduğunu kaydetti.

BAKAN’A SORULAR

CHP’li Yüceer, Bakan Sarı’ya yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1-Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın yayımlanmasını müteakip, Ergene Havzasında Çevre Kanunu’na muhalefet nedeniyle kaç kişi ve kuruluşa, ne kadar idari para cezası verilmiştir? İdari ceza uygulanan firmalar hangileridir?

2-Ergene Havzasında Çevre Kanunu’nun 28’inci maddesi 1 ve 2’nci fıkraları gereği çevreyi kirletenler ve çevreye zarar verenlerden sebep oldukları kirlenme ve bozulmadan doğan zararlar nedeniyle tahsil edilen tazminat miktarı ne kadardır?

3-Ergene Havzasında Çevre Kanunu’nun 28’inci maddesi 3’üncü fıkrası uyarınca zamanaşımı nedeniyle tazminat ödemeyen firma sayısı kaçtır? Zamanaşımı nedeniyle alınamayan tazminat miktarı ne kadardır? Zamanaşımı nedeniyle tazminat ödemeyen firmalar hangileridir?