EDİRNE'NİN İLÇELERİ İPSALA

İpsalalı Ebul'l-Hayr'ın 15. asırda yazdığı Mevlid-i Şerifi' Türkiye'de en fazla okunan Mevlid Süleyman Çelebi'ninki olsa da, aslında 65 civarında Mevlid-i Şerif var. Hz. Peygamber'in hayatÄ

GÜNDEM 15.12.2015 15:38:00 0
EDİRNE

Mevlid ve Mevlid okuma geleneği kadim bir medeniyet mirasından bize kalan en önemli emarelerden biridir. İlk yazılış tarihi her ne kadar 15. yüzyıla tekabül etse de bugün camilerde, evlerde, kandil, doğum, ölüm gibi vesilelerle okunarak büyük bir geleneği yaşatmaktadır Mevlid.

TİTİZ BİR ÇALIŞMA SONUNCUNDA YAYIMLANDI

Bugüne kadar gerek dili, okunuşu ve daha birçok özelliği ile farklılık arzeden meclislerde okunan Süleyman Çelebi'nin Mevlid'i (Vesiletü'n-Necat) gölgesinde kalmış pekçok mevlid gibi, unutulmaya yüz tutmuş İpsalalı Ebu'l Hayr'ın Mevlid'i, Dr. Ahmet Günşen'in titiz çalışması sonucunda yayınlandı. Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi Yayınları'ndan çıkan eser, metin çevirim yazısı, metin incelemesi, metnin dil açısından, gramatikal açıdan çözümlemesini ve İpsalalı Ebu'l Hayr'a dair bilgileri içeriyor.

60 MEVLİD YAZARININ İSMİ BULUNUYOR 

Türk edebiyatında mesnevi tarzı yazılan ve konusunu Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimiz'in doğumunu esas alan Mevlid, 15. yüzyılda döneminin bu çığırı açan en güçlü şairi Süleyman Çelebi ile kalmamış, bu sahada altmış beş civarında Mevlid, çeşitli şairlerimiz tarafından kaleme alınmıştır. Yazar ve akademisyen Dr. Ahmet Günşen kitabında tesbit ettiği altmış altı Mevlid yazarının isimlerini zikretmiştir.

 

ÇAĞDAŞ BİR ŞAİR TARAFINDAN YAZILMIŞ

Süleyman  Çelebi'nin çağdaşı Günşen, içlerinden İpsalalı Ebu'l Hayr'ın Mevlidi'ni seçme gerekçesini, Süleyman Çelebi ile çağdaş bir şair tarafından yazılmış bir Mevlid olması, 15. yüzyılda yazılmış olmasına rağmen gerek Türkçe söz varlığı, gerekse dili, akıcı üslubuyla diğer Mevlid nüshalarından ayrılması ve kendilerinin de İpsalalı olması hasebiyle, bir nevi doğup büyüd üğü topraklara ahde vefa borcunu ödeme düşüncesi olduğunu ifade ediyor.

 YILDA BİR KEZ MEVLİD EYLEDİLER

Hayatı hakkında malumata ulaşılamayan Ebu'l Hayr yine Mevlidi'nde geçen beyitlerden tanıtılmaya çalışılmış. Bugün için, birisi taşbaskı olan dokuz nüshadan yedisine ulaşılan Mevlid kitabını Ebu'l Hayr'ın yazdığını şu beyitten anlıyoruz: "Ya ilahi rahmet eylegil ana / Kim Ebu'l Hayrı dua ile ana". Her ne kadar bugün bazı cephelerden zayıflatılmaya çalışılsa da Mevlid okunması ve okutulmasına dair Ebu'l Hayr beyitlerde şunu söyler: "Hem dahi hakka itaat idelüm / Mevlid okutmağı adet idelüm", "Yılda bir kez mevlidi eylediler / Ni'met-ile halkı hoş topladılar”

HZ.PEYGAMBER SEVGİSİ İLE IŞIK OLMAK

Rahmete sebep Mevlid'e izzet Ebu'l Hayr "Sebeb-i Te'lif" bölümünde özetle "Bir kişi Mevlid'e saygı gösterirse, Allah ona hesapsız rahmet kılacağından, kendisinin de Allah'ın rahmetine sebep olması için Mevlid'e izzet kılmayı dilediğini, mum ışığına koşan pervaneler gibi Hz. Peygamber sevgisi ile yanan aşıkların sohbetine ışık olmak, onların okuyup dinlemeleri ve kendilerinden geçmeleri için bir 'Mevlid' kitabı yazmayı arzuladığını; buna muvaffak olursa, eserinin kendisinden güzel bir yadigar olarak kalacağını ve okuyan Peygamber âşıklarının kendisini de bu vesileyle anacaklarını" belirtir. Okunduğu zaman yer yer Süleyman Çelebi'nin Mevlid'ini hatırlatan tadlar bulacağınız Ebu'l Hayr'ın Mevlidi Dr. Günşen'in de ifadesiyle te'lif bir eserdir ve birçok nüshasının bulunması da, onun sevilerek okunduğunu, yani bu sahada başarılı olduğunu gösteriyor. Türk kültürüne önemli katkılar sağlayacak bu eser, Ebu'l Hayr'ın da ruhunu şad edecektir.

 

 

İPSALA'NIN KURTULUŞU

Kasımın Yirmisi, yıl bin dokuz yüz yirmi. İpsala'nın düşman  işgalinden kurtuluş günü. Trakya'daki tüm kentlerin bir biri ardına işgalden kurtuldukları sonbaharın puslu ve ıslak günler zincirinin bir halkası 20 Kasım İpsala'nın payına düşen. Her yıl 20 Kasım günü çeşitli etkinliklerle kutlanır İlçenin düşman işgalinden kurtuluşu.Milis kuvvetlerinin şehre girişiyle başlayan kurtuluş günü törenleri şehrin kurtuluşunun temsilinden sonra halk oyunları gösterileri, geçit törenleri ve çeşitli etkinliklerle devam eder.İpsala’nın tarımda ana üretim maddesi olan çeltik,Çeltik hasatı ile beraber Eylül ayının ilk haftası Çeltik Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.Bu festival ilçenin sosyal hayatına büyük katkılar sağlamakta,gelir kaynaklarını arttırmakla beraber çevre ilçe ve beldelerden büyük ilgi görmektedir.İpsala Belediyesi’nin ilköğretim okulları ile işbirliği yaparak her yıl 23 Nisan’da uçurtma şenlikleri yapmaktadır.İlçede bu şenlik gelenek haline gelmiştir.