EDİRNE'NİN İLÇELERİ

İPSALA İpsala Mutfağı-Yöresel Yemekler Gözlü Akıtma (Krep) Sulu hamur mayalanır. Kepçeyle kızgın saçın (Günümüzde teflon tavalar kullanılmaktadır) üzerine dökülüp pişirilir. Tereya

GÜNDEM 14.12.2015 13:40:00 0
EDİRNE

İnce Akıtma

Hazırlanan mayalı hamur kepçe ile kızgın saçın üzerine çok ince olarak yayılıp pişirilir, alt üst edilerek indirilir. Yeterince pişirilen bu akıtmaların arasına daha önceden haşlanan av ördeği veya kaz etleri lime lime edilerek serpiştirilir, en son akıtmaların üzerine etlerin haşlandığı su sıcak olarak dökülür, havuç dilimi şeklinde kesilerek sıcak servis yapılır.

Gözleme

Yufka açılır, Önceden hazırlanan maydanoz ve dereotu ile karıştırılmış peynir, kesik veya lor yufkanın üzerine döşenir. Yufka bohça biçiminde kenarlarından katlanır. Tavada az yağ içinde alt üst edilerek iki tarafı da kızartılır. Sıcak sıcak servis yapılarak ayranla ikram edilir.

 

GÖZLÜ AKITMA

Hamur boza kıvamında hazırlanarak teflon tavada küçük boy bir kepçe ile dökülüp pişirilir. Tavadan alınan her akıtma parçasına tereyağı sürülüp toz şeker dökülerek rulo halinde sıcak servise sunulur. Arzu edilirse; tereyağı ve şeker yerine beyaz peynir, domates ve maydanoz karışımı da konulup servis yapılabilir. Hamurun Malzemesi:  Un, Ilık Su, Pakmaya, Tuz ve Pakmaya içine şeker.

ETLİ AKITMA

Pakmayasız boza kıvamında hazırlanan hamur gözlü akıtmada olduğu gibi teflon tavada pişirilir. Tavadan alınan akıtmalar bir tepsiye üst üste konulurken aralarına ayrı bir kapta hazırlanıp, diftiklenmiş av eti serpiştirilir. Bu işlemden sonra akıtmaların üzerine av eti suyu dökülür. Havuç dilimi şeklinde kesilip sıcak servis yapılır.Hamurun Malzemesi; Un, Ilık su, Tuz.

KABAK BÖREĞİ

 İlk işlem; Bal kabağı dilimler halinde soyulup rendelenir, toz şeker ve çok az likit yağı ile karıştırılır. Tepsiye yerleştirilen yufkaların arasına, bu karışımından suyu çıkana kadar sıkılıp serpiştirilir. Toplanan su tepsiye ilave edilip fırınlanır. Soğuduktan sonra dilimlenip servis yapılır.

 

TARHANA ÇORBASI: Hazır çorbalar gibi pişirilir. Kışlıktır. Genelde turşu ile servis yapılır.

TARHANANIN YAPILIŞI

Soğan ile biberler yemeklik gibi doğranıp tencereye konur hafif ateşte börtülür, soğuduktan sonra içine yoğurt, salça tuz ve un karıştırılır. Diğer tarafta kesilip kevgirde süzülmeye bırakılan domatesler de aynı karışıma ilave edilir. Tüm karışım 9-10 gün kadar dinlenmeye bırakılır. Bu zaman zarfında akşam sabah yoğrulur. 10ncu günden sonra hamur küçük parçalara ayrılıp kurumaya bırakılır. Gerekirse parçalar ters yüz edilir. Son işlem kevgirden geçirilip kurumaya bırakılır. Güneşte kurutmaktan kaçınmalı. Aksi taktirde rengi beyaza döner. Bez torbada muhafazasına özen gösterilmelidir. Tarhana Malzemeleri; Tarhanalık kırmızı etli biber, Yoğurt, Süzülmüş taze domates salçası, Domates, Tuz, Soğan, Un

SATIR ET

Sinirsiz kuzu eti ve yağsız dana etini satır ile kıyma haline gelinceye kadar dövülüp hazırlanır. Hazırlanan satır eti köfte gibi inceltilip tuz ve baharat konduktan sonra tel ızgarada pişirilir.

BALIK ÇORBASI

Sazan balığının kafası kesilip temizlenir. Çorba tenceresine konulan sıvı yağının içine bir baş kuru soğan doğranıp pembeleşinceye kadar kavrulur ve içine suyu ilave edilir. Kaynamaya başlayan suya balık kafası atılır. Suyun koyulaşması için bir miktar un ilave edilip balığın pişmesine yakın tuz atılır. Ayrı kapta hazırlanan Yumurta-Yoğurt-Dövülmüş sarımsak sosuna kaynamakta olan tencereden alınan su katılır, sosu balık tenceresine yavaş yavaş karıştırıp boşaltır,suyun ateşi söndürülür servis yapılırken arzu edilirse sirke de konulabilir.

FLOTO YILAN BALIĞI

Balığa ilk önce derisi ve içi alınır. Orta kemiğini almak ince bir sanat olup, alınması şarttır. Balık içi alınan tarafı yukarı gelecek şekilde tutulur yavaş yavaş ete zarar gelmeyecek şekilde, ilk önce boyuna göre bir tarafı kemikten ayrılır sonra diğer tarafı. Bu işlem olduktan sonra balık önce bir yüzü,kırmızı toz biber ve biraz tuz serpilerek rulo şeklinde sarılır. Folyo kağıdı ile sarılıp en az (2) gün buzdolabında bekletilir. Bekleme işlemi gerçekleştikten sonra ekmek dilimi şeklinde kesilip özellikle tel ızgarada ve ağır ateşte pişirilip servise sunulur.

ŞİŞ YILAN BALIĞI

 Ve aynı işlem yapılır (Derisi yüzülüp içi alınır) Parçalar 2 cm büyüklüğünde kesilir Sarımsak-Salça ve Tuz sos halinde hazırlanır. Mümkünse bu sos ta en az 2 saat bekletildikten sonra şişe dizilip ağır kor ateşinde yavaş yavaş pişirilip servis yapılır.

 

ŞİŞ YAYIN BALIĞI

 Öncelikle şiş olacak yayın balığı 5-6 kg ve üzerinde olması gerek. Balığın ilk önce içi alınır. Sonra çok itina ile derisi yüzülür. Bu işlem önemlidir. Orta kemiği etten ayrılır. Şişe geçirilecek şekilde parçalara ayrılır (Parçaların çok büyük olmamasına dikkat edilmelidir. Çokta küçük olmamalı) Bu işlem olduktan sonra, az miktarda sıvı yağ kızarırken renk alması için yeterli miktarda kırmızı biber ve biraz tuz eklenerek soslanıp ızgarada pişirilip servis yapılabilir.

TAVA YAYIN BALIĞI

 Balığın ilk önce içi alınır. İyi ve güzel pişmesi için floto şeklinde boyuna göre bölünmeli. Çok büyük olmayacak şekilde parçalara ayrılmalı. Pişirilecek olan balığın yağı bol ve temiz olması çok önemlidir. Aksi taktirde iyi sonuç alınmayabilir.

SAZAN BALIĞI PİLAKİSİ

Tercihen 7-8 kiloluk erkek sazan balığı temizlenerek, parçalara ayrılır. Parçalar büyük bir tepsiye dizilerek, üzerine domates, biber ve soğanlı harç dökülür. Diş sarımsaklar da ilave edilir. Ayrıca kırmızı şarap (Bir su bardağı) dökülerek tepsi yağlı kâğıtla kaplanıp fırına sürülür. Fırından iki saat sonra çıkarılır. Üzerindeki yağlı kağıt çıkarılarak tekrar fırında yarım saat daha bekletilir, sonra servise sunulur.

EV ERİŞTESİ

Hazırlanan hamur yarım saat kadar dinlendirilir yufkalar açılmaya başlanır. Orta büyüklükteki yufkaların kesimi ise, istenilen şekil ve büyüklükte yapılır. Ortalama 4-5 gün kadar kurumaya bırakılır. Tarhanada olduğu gibi bez torbada muhafazaya alınır. Genelde av eti ile pişirilip servis yapılır.Malzemeler: Un, Yumurta, Su ve Tuz .Ölçü: 1 Tas Kırılmış Yumurtaya 2 Tas Su.

EV (KÖY) EKMEĞİ: Fırını olan herkes ekmeğini kendisi yapmaktadır. Satış amacı hiç yoktur. Fırınlar evlerin bahçelerinde toprak ve tuğla kullanılarak inşa edilir.