TESKİ Çerkezköy'ün içme suyunu yenileyecek

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İşleri (TESKİ) Genel Müdürü Şafak Başa, Çerkezköy'ün içme suyu hattının yenileneceğini söyledi.

GÜNDEM 9.12.2015 17:14:00 0
TESKİ Çerkezköy

TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa’ya Çerkezköy’de incelemelerde bulundu. Başa’ya, TESKİ Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Feyzi Ünal ile Yatırım Planlama Şube Müdürü Yıldırım Atalay da eşlik etti. İlk olarak Kapalı Pazar Yeri içinde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceleyen Şafak Başa, “Buradaki yağmur suyu oluğu aşırı dar olması nedeniyle şiddetli yağışlarda yetersiz kalıyor, pazarı su basıyordu. Ayrıca Pazar esnafının artıkları da zaten dar olan yağmursuyu oluğunu tıkıyor, suyun akışına engel oluyordu. Burada yaptığımız çalışmalarla bu hattı genişleterek pazarın sular altına kalmasının önüne geçmeyi planlıyoruz” dedi.

YATAY DELME METODUNU UYGULUYORUZ
Şafak Başa ve kurmayları daha sonra Çerkezköy İmar Sahası Taşkın Koruma Projesi kapsamında başlatılan ve şu anda Küçük Sanayi Sitesi içinde devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Proje ile ilgili bilgi veren Yatırım Planlama Şube Müdürü Yıldırım Atalay, “Buradaki çalışmada farklı bir yöntem uyguluyoruz. Hayri Batur Caddesi’ni trafiğe kapamadan çalışmaları sürdürmek için ‘Yatay Delme’ metodu ile yolun altına büzleri döşüyoruz. 180 santimetre çapındaki büzler mekanizmanın üzerine yerleştirildikten sonra pistonlarla yolun altına doğru itiliyor” dedi.


ÇERKEZKÖY’DE İLK KEZ UYGULANIYOR
Yatay Delme Metodu’nun Çerkezköy’dde ilk kez uygulandığına dikkat çeken TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, “Bu sayede ne altyapı ne de üstyapıya zarar vermeden büzlerimizi yolun altına döşeyebiliyoruz” dedi. Amaçlarının Çerkezköy’de imar sahası içinde meydna gelebilecek taşkınların önüne geçmek olduğunu ifade eden Başa, “Yapımı devam eden bu kollektör hattı ile hızlı yağışlarda yağmursuyu çok daha kolay bir şekilde deplase edilebilecek. Yağmursuları diğer altyapı hatlarına karışmadan direkt olarak dereye akıtılacak” diye konuştu.
PROJENİN MALİYETİ 5 MİLYON LİRA
Projenin tamamen TESKİ mühendislerine ait olduğunu kaydeden Şafak Başa, “İlçede meydana gelen son taşkınları gelip yerinde inceledik. Daha sonra yerel yönetim ile bir araya gelerek neler yapılabileceğine dair toplantılar gerçekleştirdik. Sonunda da mühendislerimiz bu projeyi ortaya çıkardı. Yaklaşık 5 milyon lira maliyetli olan bu projenin yapımına 27 Ekim tarihinde başlandı. Hedefimiz Mayıs 2016 tarihine kadar çalışmaları tamamlamak” dedi.
32 MİLYON LİRALIK KREDİ ANLAŞMASI SAĞLANDI
Daha önce Çerkezköy’deki bazı derelerde köprü ve menfez çalışmaları yaptıklarını anımsatan şafak Başa, “Eğer biz o çalışmaları yapmasaydık, son şiddetli yağışlarda ilçeyi yine sel basardı” dedi. İlçede bir yandan da arıtma tesisi çalışmalarının sürdğünü kaydeden TESKİ Genel Müdürü Başa, “Çerkezköy’ün ve Kızılpınar’ın kanalizasyonu da kollektör hatları ile arıtma tesisine bağlanacak. Çerkezköy kollektör hattının proje ihalesi 18 Aralık tarihinde yapılacak. İlçede kanalizasyonlar artık derelere akıtılmayacak. Kızılpınar’daki kollektör hattı projesinin maliyeti ise yaklaşık 30 milyon lira. Her iki proje için 32 milyon liralık kredi anlaşması sağlandı” ifadelerini kulandı.

İÇME SUYU HATTI YENİLENECEK
Çerkezköy’de içme suyu hattında da sorunlar yaşadıklarını kaydeden Şafak Başa, “Yalnız Çerkezköy değil, il genelindeki tüm içme suyu şebekesinin yenilenmesi için çalışmalara başladık. Önümüzdeki ay projenin ihalesine çıkacağız” dedi. Kapaklı’nın kanalizasyonunun da Karaağaç Deresi’ne aktığını sözlerine ekleyen Başa, “11 Aralık tarihinde de Karaağaç Kollektör Hattı için ihaleye çıkacağız. Bahar ayında da buraın temelini atmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Haber / Ahmet KARDEŞ