Her 7 kişiden 1'i böbrek hastası

Böbrek sağlığının korunması ve böbrek hastalıkları ile mücadele faaliyetleri kapsamında, Türk Böbrek Vakfı Kadriye ve Kenan Tunalı Kapaklı Diyaliz Merkezi tarafından ilçede eğitim öğretim g

GÜNDEM 2.12.2015 17:58:00 0
Her 7 kişiden 1

Program hakkında bilgi veren Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Ülkemizde böbrek hastalıları riski, dünya ortalamasının çok üstündedir. Dünyada ortalama her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı görülürken, ülkemizde ise her 7 kişiden birinde görülmektedir” dedi.
KATILIM YOĞUN OLDU
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve eşi Fatma Mandalı, Çerkezköy Sağlık Müdürü Olcay Palak, Kapaklı Sağlık Müdürü Pakize Özgür Ünlü, Çerkezköy OSB Halkla İlişkiler Müdürü Dr. Gökhan İnce, Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Kapaklı Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, ilçede eğitim öğretim gören 1’inci sınıf öğrencileri ve öğretmenleri katıldı.


DÜNYADA HER 10 KİŞİDEN 1’İ BÖBREK HASTASI
Türk Böbrek Vakfı’nın en önemli amacı olan böbrek sağlığının korunması ve böbrek hastalıkları ile mücadele kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Kapaklı’da eğitim öğretim gören 1’inci sınıf öğrencilerine yönelik “Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri” konulu seminer düzenlendi. Program hakkında bilgi veren Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Ülkemizde böbrek hastalıları riski, dünya ortalamasının çok üstündedir. Dünyada ortalama her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı görülürken, ülkemizde ise her 7 kişiden birinde görülmektedir” dedi.
İSTANBUL VE TEKİRDAĞ’DA PROTOKOLLER İMZALADIK
“Bu yüksek riski önlemek için geleceğimizin teminatı çocuklarımıza erken yaşlarda bu konu ile ilgili eğitimler vermeyi uygun gördük” diyen Timur Erk, “Konuyla ilgili İstanbul ve Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile iş birliği protokolleri imzaladık. Dört yıldır devam eden eğitimlerimiz ile çok sayıda çocuğumuza ulaştık. Eğitimlerimiz devam ediyor. Son 4 yılda tuz tüketiminde günde 3 gram azalma oldu. Bu sonuçlar bizleri son derece mutlu ediyor” açıklamalarında bulundu.

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK
Programa konuşmacı olarak katılan Türk Böbrek Vakfı Projeler Koordinatörü Ayşe Onat, böbrek sağlığı için sağlıklı beslenme ve kronik böbrek hastalığının sonuçları hakkında öğrencilere bilgi verdi. Herkesin bir hayali olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Ayşe Onat, “Belki ben bugün burada Türkiye’nin ilk kadın Cumhurbaşkanı ile ya da ilk Türk astronot ile karşı karşıyayım. Herkesin hayalleri çok farklı. Fakat önemli olan asıl olan sağlıktır. Atalarımızın deyişiyle her şeyin başı sağlıktır” dedi.
BÖBREKLERİMİZ, VÜCUDUMUZUN ARITMA TESİSLERİDİR
Sunumunda öğrencilere istedikleri her şeyi yiyebileceklerini söyleyen Onat, “Ama önemli olan bunu ne kadar ve ne sıklıkla yaptığınızdır. Unutmayalım ki her şeyin fazlası sağlığımız için zararlıdır” dedi. İnsan vücudunda iki adet böbrek bulunduğunu kaydeden Ayşe Onat, “Böbreklerimizin her biri 150 gram ağırlığındadır. Böbreklerimiz fasulye tanesi şeklindedir. Böbreklerimiz, vücudumuzda arıtma sistemi vazifesi görürler. Vücudumuzun kan ve tuz dengesini sağlarlar” ifadelerini kullandı.
YANLIŞI DEVAM ETTİRMEYİN
Böbrek hastalığına yakalananların kemik gelişimlerinin de olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Ayşe Onat, “Bir kişinin günde tüketmesi gerek tuz miktarı 6 gramdır. Fakat ülkemizde kişi başı tüketilen tuz miktarı ortalaması 18 gram ve üzeridir. Neredeyse normal bir insandan 4 kat fazla tuz tüketiyoruz. Tuz böbreklerimizin en büyük düşmanıdır. Ülkemizdeki en yanlış alışkanlıklardan biri de sofraya oturduğumuzda yemeğin tadına bakmadan tuz atmaktır. Sizler bu yanlışı devam ettirmeyin” uyarısında bulundu. Konuşmaların ardından çocuklar Borusan Çocuk Korosu’nun konseri ile eğlenceli dakikalar yaşadı.
Haber / Ahmet KARDEŞ