Film festivali ilgi görmedi

Edirne'de bu yıl ilk defa düzenlenen Uluslararası Film Festivalinin açılış gecesi beklenen ilgiyi görmedi ve festivalin yapıldığı salonun büyük bir bölümü boş kaldı.

GÜNDEM 23.11.2015 10:24:00 0
Film festivali ilgi görmedi

Edirne Valiliği’nin katkılarıyla bu yıl ilk kez yapılan uluslararası film festivali Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen programla başladı. Geceye Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ile Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan’ın yanı sıra Yeşilçam filmlerinin emektar oyuncusu Murat Soydan, Yeşilçam filmlerine çizdiği afişlerle can veren Erol Ağakay, ünlü oyuncu Şenay Güler, Kurtlar Vadisi’nde Doğu beyi canlandıran Altan Akışık ile 100 kadar davetli katıldı. Konuklar, kongre merkezi önünü serilen kırmızı halıdan yürüyerek salona geçerken, festival Erol Ağakay’ın ‘Sinema gişelerindeki film afişleri’ sergisinin açılmasıyla başladı. Vali Şahin ve beraberindekiler sergiyi gezdikten sonra kongre merkezi salonuna geçti.

ONUR ÖDÜLÜNÜ ALDILAR
Film festivalinin açılışında Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Murat Soydan ve Erol Ağakay’a festival onur ödülleri Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ile Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından verildi. Emektar oyuncu Murat Soydan Edirne’de büyüdüğünü ve burada ödül almaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
İLKLERDE HATA OLABİLİR
Festivalin ilk kez yapıldığı için bazı hatalarının olabileceğini anlatan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise açılış konuşmasında şöyle dedi: “İlklerde hata olabilir, ilklerde eksiklikler olabilir. İnsanlar hatalardan ibarettir. Önümüzdeki yıllarda yapılacak festivallerde hatalardan arınmış bir festivalin sizlere sunulmasından, şimdiden memnuniyetimi belirtmek isterim. Edirne’de güzel günler geçireceğinizi inanıyorum. Tarihi mekanlarımızı da dolaştığımızda, Edirne’nin gerçek bir Osmanlı’nın mührünü bastığı bir şehir olduğunu sizde anımsayacaksınız.”


SALON BOŞ KALDI
Edirne’de ilk kez yapılan uluslararası film festivali beklenen ilgiyi görmedi. 750 kişilik kongre merkezinde geceye sadece 100 kadar konuk kaldı. Koltukların büyük bir çoğunlu ise boş kaldı. Gündüz sinema salonlarında gösterime giren filmler ise yeteri kadar duyurulmadığı için izleyiciyle buluşamadı.
TONY GATLİF GELMEDİ
Edirne Film Festivali’nin jüri başkanı olan dünyaca ünlü Fransız yönetmen Tony Gatlif’in ise Paris’teki terör saldırısı nedeniyle geceye katılmadığı açıklandı. Gatlif’in saldırıda bazı yakınları kaybetmesi dolayısıyla gelemediği belirtilen gecede videolu mesajı yayınlandı. Gatlif mesajında, “Edirne Film Festivali’nin birinci yılında kalbim sizinle. Bu mesajı size, sizinle birlikte olamamanın üzüntüsünü paylaşmak için gönderiyorum. Tüm festival ekibinden, beni bekleyenlerden ve basından özür diliyorum. Türkiye’yi seviyorum ve hep sevdim. Sizinde bildiğiniz gibi kültürünü ve müziğini seviyorum. Sizinle olamamanın sebebi, benim ve dostlarımın yasta olması. Birkaç gün önceki katliam mahallemde, sürekli kahve içmeye gittiğim kafede, konser salonunda gerçekleşti. Pek çok genç insan, kendilerine ait olmayan bir dava uğruna öldü. Büyük bir şok içerisindeyim. Fransa’da özgürlük denen eski alışkanlıklarımızdan asla, ama asla vazgeçmeyeceğiz. İfade, konuşma, basın özgürlüğü. Ömer Hayyam’ın bir sözünü paylaşmak istiyorum. Fransa’daki, Türkiye’deki ve dünyadaki tüm genç insanlarla ‘şimdi bu anda mutlu olun. Bu an sizin yaşamanız” ifadelerini kullandı.