EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ'NÜN KÖYLERİ (Yağmurca ve Turnacı köyü) Yağmurca :Uzunköprü ilçesine bağlı tarihi bir köydür. Yağmurca Köyü; Doksanüç Harbi (Rumi 1293) diye meşhur olan, Osmanlı

KÜLTÜR SANAT 20.11.2015 18:03:00 0
EDİRNE

Köye ilk yerleşenlerin, yerleşim bölgesi seçiminde, gelinen bölgenin coğrafi yapısına benzer bir yer seçmeye özen gösterdiği anlaşılmaktadır. Plevne Bölgesi, köyün yerleşim bölgesine oldukça benzer bir coğrafyaya sahiptir. Nitekim, gelinen 1887'den bu yana yoğun evliliklerin yapıldığı Çınaraltı Köyü (eski ismi Prafça) Aileleri ile Bulgaristan'dan gelen bir yakınlığın olduğu ve aynı bölgeden gelindiği anlaşılmakta olup, sözü edilen Çınaraltı Köyü'nün de Köyün kurulduğu coğrafyaya benzer bir coğrafyada kurulmuş olması, burada yaşlıların doğum doğup büyüdüğü coğrafyaya oldukça bağlı olduğunu göstermektedir. Yer seçiminde, özellikle Kızılcık ağaçlarının varlığına önem vermiş oldukları bilinmektedir.(Zamanin sartlarında yiyecek bir sey bulunamadığından köy yöresinde kızılcık ahlat vb. yemisler bol olduğundan).Yağmurca Köyü'nün ilk etapta Bulgaristan'dan göç etmiş olan 60 aile tarafından kurulduğu ve en köklü ailelerden biri olan Arif aglar´dir (Bekarlar), Kurtuluş Savaşımızdan sonra gerçekleştirilen mübadele döneminde de köye çok sayıda aile göç etmiş, ancak bu dönemde göç eden ailelerin 2'si hariç (Alan ve Rusçuk Aileleri) diğerleri, ağırlıklı olarak Bursa ve Balıkesir bölgesine giderek oralara yerleşmişlerdir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi fazla yoktur.Yağmurca’nın tamamı Pomak’tır ve Pomak gelenek ve görenekleri hala yasatilir. Pomak olmayanlar bile pomakcayı bilir ve konuşur. Koyun öğretmenleri bile Pomakcayı öğrenmistir. Köyde yapılan düğünlerde herkes yardımlaşma halindedir ve düğünler iki gün boyunca sürmektedir.

GENÇLER SEVDİKLERİNİ BAYRAMLARDA ANIT MEŞE AĞAÇI YANINDA GÖRÜR

Köyde gencler bayramlarda anıt meşe ağacına giden yolda piyasaya cıkar sevdiklerini görür veya beğendiklerini burada ayarlamaya calısırlar. Ayrıca gece cama gitme muhabbetleri vardır. Kızların babaları kahveden gelene kadar sevdikleriyle camdan konusurlar. Ayrica cok onemli bir hususta kocaya kacan kıza 41 gunu doldurmadan düğün dernek yapılmasıdır. Diger yorelerde kacana selam bile verilmezken burada kesinlikle hicbir konuda (altin, vs.) zorluk cikarilmaz. Gereken hersey sanki normal evlilik gibi yerine getirilir.Askere gidecek olan gencler her gün bir evde toplanir beraber yenir icilir eğlenilir. Ayrıca asker düğünü yapılır ve askere giden genclere kına yakılır. Askere gitmek her Türk genci gibi kutsal sayilir. Gitmeyenlere iyi bakılmaz. Asker uğurlamasında ise bütün köy köprü yanında yolun bir tarafına bayanlar bir tarafına erkekler dizilerek uğurlama yapılır.

DÜĞÜN DAVETLERİNDE LOKUM DAĞITILIR

Bayramlarda herkes camide toplanır bayramlasılır. Bayram namazından cıkanlar direk mezarlığa gidip rahmetlilere dua okur.Dügünlerde köydekilere davetiye verilmez bunun yerine bütün kahveler dolaşılır ve lokum dağıtılarak insanlar dügüne çağırılır. Uzak yerdekilere ve gurbettekilere davetiye gönderilir veya telefon edilir.Köyde belli başlı ve en çok yapılan yemekler:Kuru fasulye.Luçnik (soğanlı börek).Brakunek (unlu-mantarlı bir çeşit yemek).Isırgan otu çorbası.Keşkek.Nohut ekmeği(arife günlerinde muhakkak yapılır).

MART AYI’NIN HER CUMARTESİ GÜNÜ EĞLENCELER DÜZENLENİR

Ayrıca her Mart ayında Cumartesi günleri Martina Sabuta denilen bayram benzeri eğlenceler düzenlenir. 6 Mayıs'ta Hıdrellez kutlanır ve o gün köyde genel olarak köy sakinleri piknik yapar.Edirne iline 91 km, Uzunköprü ilçesine 24 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ,hayvancılık ve madenciliğe dayalıdır.Koyun iki adet merasinda daha cok kucukbas hayvancilik yapilmaktadir. 30 sene once daha cok yerli inek cinsi varken gunumuzde daha cok mantofon cinsi inekler veyahut kirmalari bulunmaktadir. Tarımda ise şeker pancarı,süpürge otu, bugday ve ayçiçegi ağırlıklıdır.Maden ocaklari ise genc nesil tarafindan tercih edilmemektedir.Bunun yerine diğer sehirlere goc edilmektedir. Çerkezkoy,Corlu ve Istanbul ağırlıklıdır.Ayrıca Almanya da onemli sayıda göc almıstır.

KÖY EMEKLİLER KÖYÜ GÖRÜNÜMÜNDEDİR

 Emekli olanlarin köye geri donmesiyle de emekliler köyü görünümüne kavusmustur. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Elektrik tesisatı yeni değişmiştir

 Turnacı, Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.1356 yılında Osmanlı şehzadesi Süleyman paşa Çanakkale boğazından Rumeliye geçerek Gelibolu,Bolayır ve Tekirdağ’ı aldı. Akıncı beylerden Evrenıs hacı İlbey ve paşa Yiğit bey komutasındaki kuvvetler Malkara,Hayrabolu, Keşan ve  İpsala’yı aldı. Bu dönemde Uzunköprü henüz kurulmamıştı Kır eşkiyesinın barındığı ormanlık bataklık bir bölgeydi.Bu bölgede sadece Çöpköy, Palvi/günümüzde Pehlivanköy)   yerleşim alanları vardı. Ergene’nin batısı ve kuzeyi Dimetokaya bağlı bölgelerdi.Rumeliden yeni alınan bu kasaba ve köylere Bursa,karasi(Balıkesir),Saruhan(Manisa) ve Çanakkale’den Türkmen ve Yörük aşiretleri getirilerek Turnacı, Salarlı, Kurtbey Balaban, Alici(Alıç) Maksutlu ,Harmanlı, Çavuşlu, Dereköy, Kırkkavak,Hatanlı(beykonak) Malkoç ,Karacasalih(Kırcasalih)  Sultanşah, Değirmenci, Çakmak, Sığırcalı,Bulduk,Yenice,Görece köylerini kurmuşlardır.

OSMANLI RUS SAVAŞI SONRASI GÖÇMENLERİN KURDUĞU ÇOK SAYIDA KÖY KURULMUŞTUR

Bu köyler dışındaki köyler çoğu   1828-29(OSMANLI - RUS) 1853-56 KIRIM SAVAŞI 1877-78 OSMANLI-RUS  savaşından sonra göç yoluyla oluşmuştur.Adını nereden aldığı hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Trakya'nın geneline hakim olan ayçiçeği ve buğday üretiminden sağlanmaktadır.Köyün çevresinde aktif kömür ocakları bulunmaktadır, yerli halka bir nebze olsun iş olanağı sağlamaktadır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi de tamamlanmıştır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak kullanılmamaktadır. sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Edirne iline 84 km, Uzunköprü ilçesine 27 km Hayrabolu’ya 16 Km uzaklıktadır.Civarında bulunan köy ve beldeler ise şunlardır; Sipahi,Kabahöyük,Sultanşah ve Övenler'dir.İklim Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım,ve hayvancılık ağırlıklıdır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN