Kapıkule'de tabletli geçiş sistemi

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Kapıkule Sınır Kapısı'nda, ülkeye giren araçlar için uygulanan barkod sistemi yerine tablet kullanılmaya başlandı.Giriş işlemlerini tama

GÜNDEM 19.11.2015 13:52:00 0
Kapıkule

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 2013 yılı Temmuz ayında, Türkiye'ye giren araçların zaman kaybetmemesi için barkod sistemine geçilmişti. Sisteme göre giriş işlemleri ve kontrolleri yapılan araçların sürücü kısmına yapıştırılan barkod, gümrükten çıkış kapısında görevlilerce cihazla okunup kontrol edildiği tespit ediliyordu. Bu sayede gümrükten çıkışlarda yeniden kontrol edilmesi ve zaman kaybetmeleri engellenerek işlemler hızlanmıştı.
Yaklaşık 2 yıldır sürdürülen barkod sistemi yerine bu kez de tabletli sistem geliştirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sistemine entegreli yazılım sayesinde görevli personel, tüm işlemlerinin ardından araçların bilgilerini tabletle sisteme giriyor. Gümrükten çıkış yapmak için araçlar son çıkış kapısına geldiklerinden sistem üzerinden işlemlerin tamanlandığı bilgisi kontrol edilerek çıkış yapabiliyor. Yeni sistem sayesinde Türkiye'ye giriş işlemlerinin daha az sürede yapılması planlanıyor. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı tüm sınır kapılarında uygulanacak sistemin pilot uygulaması önce Kapıkule'de başlatıldı. Barkod uygulaması halen İpsala Sınır Kapısı'nda devam ediyor.