Dupnisa ve çevresi 'eko turizme' kazandırıldı

Trakya'nın yeraltı cenneti olarak bilinen Kırklareli'nin Demirköy İlçesine bağlı Sarpdere Köyü yakınlarındaki Trakya'nın turizme açılan tek mağarası olan ve içindeki sarkıtlarla görenleri kendisi

GÜNDEM 19.11.2015 13:44:00 0
Dupnisa ve çevresi

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilip Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi'nce yürütülen "Dupnisa Mağarası ve Yakın Çevresindeki Köylerin Eko-turizme Kazandırılması" projesi düzenlendi. Kırklareli Şeker Depoları'nda gerçekleşen projenin kapanış toplantısına Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser ve çok sayıda ilgili katıldı. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya’nın kalkınmasına imkan sağlayan her projeye yaklaşımlarının aynı olduğunu belirterek, "Fakat gerçekleşen projelerin çarpan etkilerine baktığımız da turizm projelerinin ulaştığı yararlanıcı, getirdiği yararlar her sektörde karşımıza çıkıyor. Örneğin geçen hafta Almanya’da gerçekleşen bir Tarım Makineleri Fuarında Trakya’yı temsil etmek için yer aldık. Konu her ne kadar tarım olsa da konu mutlaka gezilecek görülecek yerlere geliyor. İnsanlara; gelin işbirliği yapalım aynı zaman da bizim doğal güzelliklerimiz var, doğa harikası niteliğinde değerlerimiz var diyoruz. İşte bugün bunu dedikten sonra yarın o insanlar Trakya’ya geldiğinde sözünü ettiğimiz güzellikleri gösterebilmemiz için bu alanların geziye uygun düzenlenmiş olması, görülmeye imkan vermesi hayati önem taşımaktadır. Dupnisa Mağarası ve Yakın köylerin Eko-turizme Kazandırılması projesi ise bu projelerden bir tanesi özelliğini taşımaktadır. Trakya’mıza hayırlı uğurlu olsun’’ dedi. 15 ay boyunca uygulanan projenin amaçları içerisinde; doğal alanların düzenlenerek var olan değerlerin eko-turizme kazandırılması ve alternatif turizm olanaklarının kullanılmasıyla Kırklareli’nin turizm varış noktası haline gelmesi yer aldı. Aynı zamanda Trakya’da turizme açılmış tek mağara özelliği gösteren Dupnisa Mağarası düzenlenerek ekolojik turizm odağı haline getirildi. Ayrıca mağara güzergahı üzerinde bulunan ve yüksek turizm potansiyeline sahip Çukurpınar, Beypınar, Armağan ve Sarpdere köylerinde turistler ve yerel halk için ortak turizm meydanları yaratılarak köylerin eko-turizm durak noktaları haline getirilmesi sağlandı.

DUPNİSA MAĞARASI

Kırklareli'nin Demirköy İlçesine bağlı Sarpdere Köyü yakınlarında bulunan Trakya'nın turizme açılan tek mağarası Dupnisa içerisindeki sarkıtlar, ziyarete gelenleri hayran bırakıyor. Dupnisa'nın `Kız Mağarası' olarak bilinen bölümü, 11 türden yaklaşık 60 bin yarasanın kış dönemini geçirmesi için tamamen, `Sulu Mağara' da 15 Kasım- 15 Mayıs tarihleri arasında ziyarete kapalı tutuluyor. Bölgede sadece Kuru Mağara yılın 12 ayı gezilebiliyor. Türkiye mağara literatüründe en çok bilinen mağaralar arasında yer alan Dupnisa mağaralarının içinde bir yer altı nehri ve bu nehrin oluşturduğu, derinliği yer yer 2 metreye kadar ulaşan göletler bulunuyor. Dupnisa Islak, Kuru ve Kız Mağaraları bölümlerinden oluşuyor.Kuru ve Sulu Mağaralarda süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonunda renge sahip dev sarkıtlar, dikit ve sütunlar ile perde bayrak taşları ve damlataş havuzları yer alıyor. Kız Mağarası, oluşum halindeki damlataşlar ve koloniler halinde yarasaların yaşaması nedeniyle ziyarete hiç açılmazken, Sulu Mağara ise yarasaların kışı geçirmeleri için 15 Kasım ile 15 Mayıs tarihleri arasında ziyarete kapalı tutuluyor.